Sürdürülebilir Tarım Uygulaması: “Toprağın Sana Yeter”

Toprağın Sana Yeter” uygulaması, sürdürülebilir tarım yöntemleriyle kimyasal kullanımını azaltarak verim artışı sağlıyor ve çiftçilere yeni bir tarım geleceği sunuyor.

Yüksek Kimya Mühendisi ve girişimci Nihal Ceren Alıcı tarafından geliştirilen “Toprağın Sana Yeter” uygulaması, sürdürülebilir ve onarıcı tarımla toprak kalitesini artırmayı hedefliyor.

Alıcı, proje fikrinin çiftçilik yapan babasının istediği verimi elde edememesi üzerine ortaya çıktığını ifade eden, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisans yapan Alıcı, uygulamanın hem toprağı tanımak hem doğru gübrelemeyi doğru zamanda yapmak hem de toprak canlılığını iyileştirmek açısından önemli olduğunu vurguluyor. Ankara’da 3-4 senedir uygulanan sistemle, kimyasal gübre kullanımında yüzde 50’ye varan azalma sağlanırken, verim artışının yüzde 50’ye kadar çıktığı belirtiliyor.

Ankara’da uygulanan, toplanan verilerle yapay zekâ destekli gübreleme haritaları sunulan bu sistem sayesinde kimyasal gübrede yüzde 50’ye varan azalma sağlanmış durumda. Gübreleme takviminde yalnızca kimyasal gübre değil, aynı zamanda kompost, vermikompost, mikrobiyal, organik ve organomineral gübre de öne çıkan öneriler arasında.