Sürdürülebilir Havacılık İçin Yol Haritası Çiziliyor

Türk Hava Yolları, Boeing ve İstanbul Teknik Üniversitesi, Türkiye’de sürdürülebilir havacılığa geçişi desteklemek amacıyla bir araya gelerek yeni bir platform oluşturdu.

Boeing önderliğinde, Türk Hava Yolları ve İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğiyle kurulan Türkiye Sürdürülebilir Havacılık Platformu ile ilgili olarak, Boeing Türkiye Genel Müdürü ve Ülke Temsilcisi Ayşem Sargın: “Bu platformu, Boeing’un dünya çapındaki deneyimiyle birlikte Türkiye’de ilk defa hayata geçiriyoruz. Böylelikle Türkiye’nin küresel sürdürülebilirlik hedeflerine katkısı daha belirgin bir şekilde ortaya çıkacak. “ifadelerini kullandı.

Türk Hava Yolları, Boeing ve İstanbul Teknik Üniversitesi, Türkiye’de sürdürülebilir havacılığa geçişi desteklemek amacıyla bir araya gelerek yeni bir platform oluşturdu. ‘Türkiye Sürdürülebilir Havacılık Platformu‘ adı verilen bu girişim, Türk havacılık sektörünün karbonsuzlaşma yolculuğunu ve sürdürülebilirlik dönüşümünü ileriye taşımayı hedeflemektedir. İstanbul’da düzenlenen bir basın toplantısında imzalar atıldı ve dünya lideri uçak üreticisi Boeing’in ilk defa Türkiye’de böyle bir projeye öncülük ettiği belirtildi. Boeing Türkiye Genel Müdürü ve Ülke Temsilcisi Ayşem Sargın, bu platformun Türkiye’nin küresel sürdürülebilirlik hedeflerine katkısının daha görünür hale geleceğine vurgu yaptı.

Sürdürülebilir Yakıt Yaygınlaştırılacak

Sürdürülebilir havacılığa odaklanan bu platformun amacı, iş birliklerini kolaylaştırmak, fikir ve iyi uygulamaları paylaşmak ve ortak projeler geliştiriyor. Bu çerçevede, eğitim programları ve sosyal faaliyetlerle sürdürülebilir havacılık konusunda bilgi ve farkındalığın artırılması hedefleniyor. Ayrıca, platform ortakları Türkiye’de sürdürülebilir havacılık yakıtlarının (SAF) yaygınlaşması için öneri niteliğinde bir yol haritası hazırlamayı planlıyor. Bu yol haritası, SAF’ların kullanımının teşvik edilmesi ve sürdürülebilir havacılık alanında daha fazla ilerleme kaydedilmesi için rehberlik sağlıyor.

Türk Hava Yolları, Boeing ve İstanbul Teknik Üniversitesi arasındaki uzun süredir devam eden iş birliği, platformun yeni katılımcılarla büyümesini öngörüyor. Platform ortakları, havacılık sektöründeki tüm paydaşları, havayolları, havalimanları, hava aracı bakım onarım kuruluşları, havacılık sanayi firmaları, eğitim kurumları, sivil toplum örgütleri ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları gibi, ortak hedeflere ulaşmak için iş birliğine davet ediyor. Platform, katılımcıların bilgi ve deneyimlerini paylaşarak sürdürülebilir havacılık alanında daha fazla ilerleme kaydetmeyi amaçlıyor.

Boeing’in Yeni Nesil Uçaklarına Türk İmzası

Platformun dün İstanbul’da gerçekleşen açılış toplantısında konuşan Boeing Türkiye Genel Müdürü ve Ülke Temsilcisi Ayşem Sargın, havacılığın geleceğinde sürdürülebilirliğin büyük öneme sahip olduğunun bilincinde olduklarını ifade ederek, “Ortaklarımız Türk Hava Yolları ve İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte Türkiye Sürdürülebilir Havacılık Platformu’nu kurmanın gururunu yaşıyoruz. Türk havacılık sektöründe sürdürülebilir uygulamaları ve teknolojileri hayata geçirmek ve sektörün ortak hedeflerine ulaşılmasına katkı sağlamak üzere çalışmaya devam ediyoruz. Türkiye’deki paydaşlarımızla 2017 yılında başlattığımız Boeing Türkiye Milli Havacılık Planı ile, sanayi, teknoloji, servis ve eğitim dahil olmak üzere pek çok alanda sürdürdüğümüz stratejik ortaklığımızın bu platform ile daha da güçleneceğine inanıyorum” diye konuştu. 

Ayşem Sargın, Boeing’in yeni nesil uçaklarının hepsinde Türkiye’den bir parça olduğunun altını çizdi. Boeing Küresel Sürdürülebilirlik Politikaları ve Ortaklıklar Başkan Yardımcısı Brian Moran da törende bir konuşma yaparak, platformun kuruluşunun Boeing’in karbonsuzlaşma stratejileriyle uyum içerisinde olduğunu ifade etti. Moran, “Ticari havacılığın 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşma hedefini destekleyen bu dört strateji; yenilenebilir enerjiye geçiş, ileri teknolojiler, operasyonel verimlilik ve filo yenilenmesidir. Sürdürülebilir ürün yaşam döngüsünü artırmak amacıyla son 10 yılda inovasyona yaklaşık 55 milyar dolar yatırımda bulunduk ve müşterilerimize yakıt verimliliği yüksek ve karbon emisyonu düşük ürünler sunuyoruz. Boeing, ayrıca, ticari uçaklarının 2030 yılına kadar yüzde 100 sürdürülebilir havacılık yakıtıyla uçuşa uyumlu olacağını taahhüt ediyor ve bu yakıtların tedarikini genişletme doğrultusunda sektöre öncülük ediyor” diye konuştu.

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım