Sürdürülebilir Denizcilik Teknolojisi: Saildrone

Saildrone, yenilikçi USV’leri ile okyanusları izleyerek çevre dostu ve sürdürülebilir deniz araştırmalarında öncü rol oynuyor.

2012 yılında Richard Jenkins tarafından kurulan Saildrone, insansız yüzey araçları (USV) aracılığıyla okyanuslardan veri toplama ve hizmetler sunma konusunda uzmanlaşmış bir ABD merkezli şirkettir. Bu yıl Time 100 Most Influential Companies 2024 listesine girerek dikkatleri yeniden üzerine çekti.

Saildrone, rüzgâr ve güneş enerjisiyle çalışan küçük robotik yelkenli tekneler yani USV’ler geliştiriyor. Bu araçlar, okyanus yüzeyinde ve altında neler olup bittiğini gözlemleyerek gerçek zamanlı veri akışı sağlıyor.

Deniz Güvenliği

Saildrone’un ürettiği USV’ler, deniz güvenliği, okyanus haritalama ve araştırmaları gibi çeşitli alanlarda kullanılılıyor. Bu araçlar, deniz seviyesindeki değişiklikler, akıntılar, dalgalar, su sıcaklığı ve tuzluluğu gibi önemli parametreleri izleyerek iklim değişikliği, deniz kirliliği ve deniz canlılarının korunması konularında kritik bilgiler sunuyor.

Yenilikçi Çözümler ve Ortaklıklar

Saildrone, deniz araştırmalarının daha ucuz ve verimli yapılmasını sağlayarak deniz kaynaklarının daha iyi yönetilmesine katkıda bulunuyor. Şirket, Seabed 2030 gibi projelere katkıda bulunmak için diğer kuruluşlarla da ortaklıklar kuruyor.

Yatırımlar

Şimdiye kadar 189,5 milyon dolar yatırım alan Saildrone, BOND, XN, Standard Investments, Emerson Collective, Crowley Maritime Corporation, Capricorn’s Technology Impact Fund, Lux Capital, Social Capital, Tribe Capital, The Schmidt Family Foundation ve Exor Seeds gibi önemli yatırımcılar tarafından destekleniyor.