SpaceX, ISS’in Düşürülmesine Yardım Edecek

NASA, milyon dolarlık sözleşme ile uzay römorkörü inşası için SpaceX seçtiğini ve ISS’in düşürülmesine yardım edeceğini duyurdu.

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) Dünya yörüngesinde 20 yılı aşkın bir süre geçirdikten sonra ömrünün sonuna yaklaşıyor. Yaklaşık altı yıl içinde NASA ve uluslararası ortakları, ISS’i güvenli bir konuma yönlendirmek için bir “uzay römorkörü” kullanacak. Bu konumdan ISS, alçalarak Dünya atmosferinde yanacak.

SpaceX’in uzay römorkörünü geliştirmek ve teslim etmek üzere seçildiğini belirten NASA, “Uluslararası Uzay İstasyonu’nun 2030’da operasyonel ömrünün sona ermesinin ardından kontrollü ve sorumlu bir şekilde yörüngeden çıkarılmasına hazırlanmak çok önemlidir” dedi. SpaceX, uzay aracını geliştirdikten sonra NASA’ya devredecek ve görevi boyunca yönetecek. Uzay istasyonuyla birlikte römorkörün atmosfere yeniden girişte yanması bekleniyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan bazı parçaların atmosfere giriş yapması muhtemel. Bu nedenle NASA, bu parçaları Pasifik Okyanusu’ndaki Point Nemo’ya yönlendirmeye çalışacak. Bu nokta uzakta ve genellikle “uzay mezarlığı” olarak bilinir, çünkü kontrollü uzay çöplerinin inişleri için hedeflenir. ABD, Japonya, Kanada ve Avrupa Uzay Ajansı, istasyonu işletmeyi ve astronot göndermeyi 2030 yılına kadar taahhüt ederken, Rusya en az 2028 yılına kadar operasyonları sürdürmeyi vaat etmişti.

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nu mürettebat üyelerinin Dünya ve uzay bilimleri, biyoloji, insan fizyolojisi, fiziksel bilimler gibi çeşitli araştırma disiplinlerinde deneyler yaptığı bilimsel bir platform olarak tanımlıyor.