ŞOK, 7. Sürdürülebilirlik Raporu ile Başarılarını Paylaşıyor

ŞOK, bağımsız denetimden geçen 7. Sürdürülebilirlik Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı.

Sürdürülebilirlik çalışmalarını Yıldız Holding’in “İsrafsız Şirket” yaklaşımı doğrultusunda yürüten ŞOK Marketler, enerji tasarrufu, atık yönetimi, gıda israfının önlenmesi, sürdürülebilir tarımın desteklenmesi, çalışan gelişimi ve memnuniyeti, sorumlu tedarik zinciri ve müşteri memnuniyeti gibi alanlardaki örnek uygulamalarını raporunda detaylandırdı.

“Bu Dünya Bizim” anlayışıyla gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir dünya bırakma hedefini öne çıkaran rapor, şirketin sürdürülebilirlik çalışmalarını “Doğanın Geleceği İçin Çalışmak”, “Paydaşlarla Güçlenmek” ve “Amaç Odaklı Ürünler ve İş Modelleri ile Geleceğe İlham Vermek” başlıkları altında topluyor.

ŞOK Marketler, Türkiye’de en fazla istihdam sağlayan ve 2023 yılında en yüksek istihdam artışı kaydeden şirketlerden biri olarak, %54 kadın çalışan oranına sahip. Kadınların ekonomik hayata katılımını destekleyen “ŞOK’ta Ben de Varım” projesi kapsamında, özellikle deprem bölgesi olmak üzere Türkiye’nin farklı yerlerindeki kadın kooperatiflerinin ürettiği el emeği ürünler, kar amacı güdülmeden seçili mağazalarda satışa sunuluyor. Bu projeyle, kadınların istihdamı artırılarak ekonomik olarak güçlenmeleri hedefleniyor.

Ürünlerin kalitesi ve sürdürülebilirlik kriterlerine uygunluğu ön planda tutulurken, yerel ve coğrafi işaretli ürünlerin tercih edilmesiyle yerel ekonomi de destekleniyor.

Şirketin sürdürülebilirlik projeleri arasında öne çıkan çalışmalardan biri, 2020’den beri devam eden “Tarladan Sofraya Doğru Tarım Projesi”. Bu proje kapsamında, sözleşmeli tarım ile çiftçilere alım garantisi sunularak tarımsal üretim teşvik ediliyor, tarım arazilerinin boş kalması önlenerek toprak verimliliği korunuyor. Ziraat mühendisleri aracılığıyla çiftçilere hastalıklarla mücadele, çevreyi koruma ve kontrollü ilaç kullanımı gibi konularda eğitim verilerek sürdürülebilir tarım destekleniyor. Ayrıca, hasat sırasında ve sonrasında uygulanan yöntemlerle gıda israfı en aza indiriliyor. 2023 yılında bu kapsamda 150 çiftçiye 40 saatlik eğitim verildi.

ŞOK Marketler CEO’su Uğur Demirel, sürdürülebilir başarının sadece finansal performansla değil, aynı zamanda çevresel, sosyal ve yönetişim odaklı bir yaklaşımla mümkün olacağını belirtti. Demirel, “Her adımımızı geleceği düşünerek atıyoruz. “İsrafsız Şirket” iş modelimize sıkı sıkıya bağlı kalarak tüm mağaza ve depolarımızda enerji verimliliğini artırmak ve çevresel etkilerimizi en aza indirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Müşterilerimize en kaliteli ve güvenilir ürünleri en uygun fiyatlarla sunarken, dijital dönüşüm yatırımlarımızla verimliliğimizi artırıyoruz. Sürdürülebilirlik, iş modelimizin temelinde yer alıyor ve daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için kararlılıkla çalışıyoruz. Türkiye ekonomisine uzun vadeli katkı sağlamak ve her anlamda sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde değerlendirmede bulundu.