SOCAR, Honeywell ile Karbon Azaltma Projelerine Başlıyor

SOCAR, üretim tesislerini dijitalleştirmek ve karbon emisyonlarını azaltmak amacıyla bu sürecin yönetimini Amerikan teknoloji firması Honeywell’e devretti.

SOCAR, Türkiye’ye en büyük sabit sermaye yatırımlarını yapan şirketler arasında yer alıyor. Şirket, Azerbaycan’daki üretim tesislerinde dijital dönüşüme gitmek için önemli bir adım attı. Bu kapsamda üretim süreçlerini dijitalleştirmek ve emisyonlarını daha etkili bir şekilde yönetmek amacıyla Honeywell firması ile işbirliği yapacak. Anlaşma kapsamında Honeywell, SOCAR’a gerekli teknolojik altyapıyı sağlayacak.

SOCAR, 5 yıllık dijitalleşme programında uçtan uca optimizasyon, varlık güvenilirliği, otonom operasyonlar ve işgücünün etkinleştirilmesine odaklanıyor. Anlaşma çerçevesinde SOCAR, dijitalleşme yatırımlarının finansal geri dönüşünü en geç 24 ay içerisinde almayı hedefliyor.

Honeywell ve SOCAR, SOCAR’ın Bakü’deki Carbamide tesisinde endüstriyel emisyon yönetimi için “Honeywell Forge Sustainability⁺” paketinin kullanılması amacıyla bir anlaşma imzaladı. Servis olarak yazılım (SaaS) çözümü, SOCAR’ın dekarbonizasyon ve diğer çevresel hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak. Bu çözüm, emisyonların ölçülmesi, izlenmesi, raporlanması ve azaltılmasını sağlayarak çevresel sürdürülebilirliğe katkı sunacak.

Honeywell, dijital teknoloji paketini SOCAR’a ait 5 farklı tesiste devreye sokacak. Proje kapsamında, planlanmamış bakımların izlenip azaltılmasıyla tesis performansını artırmayı amaçlayan Honeywell Forge Varlık Performans Yönetimi (APM) ve alarm sistemlerinin merkezi olarak değerlendirilip yönetilmesiyle süreç güvenliğini sağlamayı hedefleyen Honeywell Alarm Yönetimi de kullanılacak.

Honeywell, Proses Dijital İkiz teknolojisi ile SOCAR’ın fiziksel süreçlerinin dijital kopyalarını oluşturacak. Bu sayede operatörler ve mühendisler, senaryoları simüle ederek verimliliği artırmak için süreçleri optimize edebilecekler. Gelişmiş Proses Kontrolü, tesis genelindeki operasyonları optimize ederek verim ve kârlılığı artırmayı hedeflerken, Operatör Eğitim Simülatörü ile sanal ortamda mühendis eğitimi hızlandırılacak.