Şirketler Enerji Tasarruflu Ürünler Geliştiriyor

Sanayi şirketleri, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında enerji verimliliğini artırarak karbon emisyonlarını azaltıyor ve enerji tüketimini düşürüyor.

2011 yılında Hannover Fuarı’nda Endüstri 4.0 kavramı ilk kez gündeme geldi. Almanya’nın 2013’te dijital dönüşüm stratejisini ilan etmesiyle bu süreç hız kazandı. Paris Anlaşması’nın 2015’te kabul edilmesi, küresel ısınma ve iklim değişikliği sorunlarını dünya gündemine taşıyarak yeşil dönüşümü teşvik etti.

11 Aralık 2019’da Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, Avrupa’nın 2050’ye kadar net sera gazı emisyonları sıfırlama hedefini açıkladı. 2020’de Covid-19 salgınıyla birlikte dijitalleşme hız kazandı ve “ikiz dönüşüm” kavramı ortaya çıktı. Bugün Avrupa Birliği’nde dijital ve yeşil dönüşüm, “İkiz Dönüşüm” olarak anılıyor.

Sürdürülebilir Üretkenlik

Enerji tüketimini azaltma hedefiyle hareket eden şirketler, kullanılan ürünleri enerji tasarruflu seçerek yatırım planlarını şekillendiriyorlar. Bu doğrultuda üretici firmalar da piyasaya sundukları yeni ürünleri enerji dostu tasarımlarla geliştiriyorlar.

Atlas Copco Ürün ve Pazarlama Müdürü Özgün Başçoban, bu yaklaşımın bir ürün olarak yeni çift hızlı vidalı kompresörleri GA FLX’i geliştirmelerinin ardında yatan nedeni enerji tüketimini azaltma ihtiyacıyla açıklıyor. Başçoban, “Müşterilerimizin daha sürdürülebilir bir üretkenlik elde etmelerine ve iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak istiyorsak, basınçlı hava sistemlerinin enerji gereksinimlerini düşürmeliyiz,” ifadelerini kullanarak konuştu.