Şarj İstasyonlarında “Yeşil” Döneme Giriliyor

Elektrikli otomobillerin şarj istasyonlarında, ‘yeşil’ dönemi başlıyor. Yeşil şarj istasyonları, serbest erişim platformunda farklı bir renk veya işaret ile gösterilecek.

Resmi Gazete’de bugünkü sayısında yayımlanan ve şarj hizmeti yönetmeliğinde değişiklik yapan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yönetmeliğine göre, yeşil şarj istasyonları serbest erişim platformunda ayrı bir renk veya işaret ile gösterilecek.

Kullanıcılar arasında ayrım yapılması amacıyla logo veya işaretler, EPDK tarafından belirlenebilecek. İşletmeciler, tedarik ettikleri elektrik enerjisinin belirli bir miktarının veya oranının yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini kanıtlayan ve her biri 1 MWh elektrik üretimine eşdeğer olan YEK-G belgelerini kullanıcıların bilgisine sunma ve açıklama yükümlülüğüne tabi olacaklar.

Bu işletmeciler, kendi şarj ağlarındaki şarj istasyonlarında sunulan elektrik enerjisi için elektrik piyasasındaki yenilenebilir enerji kaynak garanti belgesi yönetmeliği kapsamında faaliyet gösterebilecekler. Aynı gazetede, YEK-G sistemi ve organize YEK-G piyasası işletimine ilişkin temel kurallarda değişiklikler öngören EPDK kararı da yayımlandı.

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım