Sanayide Yeşil Dönüşüm İvme Kazanıyor

Sanayi sektörü yeşil dönüşümle birlikte enerji maliyetlerini düşürmek ve rekabet gücünü artırmak için güneş enerjisine yöneliyor.

Çukurova Isı Pazarlama Müdürü Osman Ünlü’nün açıklamasına göre, enerji fiyatlarındaki artış ve AB’nin sınırda karbon düzenlemesi nedeniyle sanayiciler güneş enerjisine yöneliyor. Bu dönüşüm, fabrikaların enerji tüketiminde %40 ila %60 paya sahip olan ısıtma sistemlerinin de elektrikli sistemlere geçişini hızlandırdı. Elektrikli ısıtıcı pazarı, son 3 yılda %35 büyüme kaydetti.

TEİAŞ Verileri

TEİAŞ verilerine göre, Türkiye’de güneş enerjisi kurulu gücü Haziran ayında 14.993 MW’a ulaştı. Türkiye Ulusal Enerji Planı’na göre, bu kapasitenin 2035’te 52.900 MW’a ulaşması bekleniyor. Yeşil dönüşüm ve AB’nin sınırda karbon düzenlemesi, sanayicilerin güneş enerjisi yatırımlarını hızlandırıyor.

GES Yatırımlarına Destek

Yeni regülasyonlar, güneş enerjisi santrallerinin kurulu gücünün iki katına kadar ek kurulum yapma izni vererek sanayicilerin yatırımlarını destekliyor. Ayrıca, güneş enerjisi santrali kurulumunda kullanılan malzemeler için KDV istisnası uygulanması da GES yatırımlarını cazip kılıyor.

GES yatırımlarından maksimum fayda sağlamak isteyen sanayiciler, fabrikalarındaki mevcut sistemleri elektrikle çalışan çevreci teknolojilerle yeniliyor.