Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı, Ordu Sanayi ve Ticaret Odası’nda (OTSO) düzenlenen Ordu Sanayici Buluşması’nda, Ordu’yu ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, Ordu Sanayi ve Ticaret Odası’nda (OTSO) düzenlenen Ordu Sanayici Buluşması’nda, Ordu’ya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.
İnan, ülkemizin kişi başına düşen gelirinin 10 bin dolara ulaştığını belirterek, ancak hedeflenen seviyelerin 20 bin, 30 bin, 40 bin dolarlar olduğunu vurguladı. İnan, “Hakikaten hızlı bir fark kapatma dönemine girmemiz gerekiyor. Bu da birkaç açıdan bugüne kadar geldiğimiz temponun dışına çıkıp sıçramalar yaparak adımlar atmamızı gerekli kılıyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Karadeniz’deki Yansıma Daha Fazla Olur
İnan, “Nedir bu sıçrama yapılacak alanlar?” sorusunu yönelterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Devletin üzerine düşen, bizlerin üzerine düşen görevler var. Altyapımızı, OSB’lerin alanlarını, küçük sanayi sitelerinin alanlarını konuşuyoruz. Daha topraktan, alandan başlayarak demir yolları, kara yolları, limanlar, enerji altyapısı, hakikaten şu anda birçok alanda insan kaynağını da buna eklememiz lazım. Birçok alanda büyüyeceğimizde ya altyapı ya sanayi alanlarına takılıyoruz ya demir yoluna ya limana takılıyoruz. Altyapımızın kapasitesini doldurduğumuz birçok açıdan hissediliyor. Bu anlamda hakikaten özellikle doğrudan bana bağlı olduğu için söylüyorum, sanayi alanlarının yaratılmasında, önümüzdeki 5 yıl içinde 2 katına çıkarma hedefini koyduk. İnşallah bunun Karadeniz’deki yansıması iki katından da fazla olur. Çünkü bütün Türkiye’yi gezdiğimizde Karadeniz’deki sıkışıklık, başka yerlerdeki sıkışıklıklara benzemiyor. Buranın kendi doğal dinamikleri gereği de öyle.”
Küresel Rekabette Meydan Okuması
İnan, küresel rekabetin bir ölçek meydan okuması içerdiğini belirterek, “Az önce tarımı da biraz konuştuk; tarımda da benzer bir ölçek problemimiz var. Biraz daha ortaklıklar, konsolidasyonlar, yurt içi ve yurt dışında iş birlikleri üzerine düşünmeli ve ‘Küresel arenada rekabet ederken ölçeğimizi nasıl büyütebiliriz?’ konusunda birlikte düşünmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.
İnan, bu ölçek büyütmenin, konsolidasyonların beraberinde başka bir meydan okumayı getirdiğini belirterek, bu durumun kurumlaşma kapasitesiyle ilgili olduğunu ifade etti. Kurumlaşma kapasitesine odaklanmak için de birlikte düşünme ihtiyacına vurgu yaptı.