Sabancı, Emisyonlarını Azaltmayı Hedefliyor

Sabancı Holding, sürdürülebilirlik ve dijital yatırımlarına odaklanarak 2030 yılına kadar emisyonlarını yüzde 42 azaltmayı hedefliyor.

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Bilime Dayalı Hedefler Girişimi (SBTi) ile iş birliği yaptı. Bu iş birliği doğrultusunda şirket, 2030’a kadar doğrudan karbon emisyonlarını en az yüzde 42 oranında azaltarak “Net Sıfır” hedefine doğru önemli bir adım attıklarını duyurdu.

Sabancı Holding, dünyanın en saygın küresel standartlarından biri olan Bilime Dayalı Hedefler Girişimi’nin önerilerine uyarak 2030 yılına kadar Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarını yüzde 42 oranında azaltacak. Böylece şirket, iklim değişikliği ile mücadelede liderlik rolünü sürdürecek. Şirket, çeşitli inisiyatifler hayata geçirerek yenilenebilir enerji kullanımı, alternatif yakıtlar, ham madde ikamesi, elektrik kayıp-kaçak azaltma, yeşil hidrojen kullanımı gibi alanlarda öncülük etmeyi planlıyor. Ayrıca “yeni ekonomi” yatırımlarıyla da sürdürülebilirlik yaklaşımını daha da güçlendirecek.

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, açıklamasında sürdürülebilirliğin büyüme stratejilerinin temeline yerleştirildiğini vurguladı.  Alper, “Türkiye’nin Sabancısı” vizyonunu uluslararası yatırımlarla birlikte “Dünyanın Sabancısı” olarak güçlendirirken, sürdürülebilirliğin kendilerine kutup yıldızı olarak yol gösterdiğini ifade etti.

ÇYS notu, 3 kademe birden arttı

Alper, Türkiye’deki holdingler arasında bir ilke imza atarak 2021 yılı başında açıkladıkları 2050 ‘Net Sıfır’ hedefleriyle uzun vadeli bir taahhütte bulunduklarını belirttiği açıklamasında şunları ifade etti:

“Bu konudaki kararlı duruşumuzu, 2022’deki başarılarımızla da desteklemeyi sürdürdük. Dünyanın önde gelen ÇSY derecelendirme kuruluşlarından MSCI ÇSY Derecelendirmesinde, son 3 yılda 3 kademe birden not artışı alarak 2022 yılında A notuna ulaştık. Sabancı Holding olarak, 2022 içerisinde BIST’te işlem gören ve kurumsal sürdürülebilirlik performansı en yüksek şirketlerin yer aldığı BIST 25 Sürdürülebilirlik Endeksi’ne dahil edildik. Ayrıca dünyanın bu alandaki en önemli endeksleri arasında kabul edilen CDP (Karbon Saydamlık Projesi) Global A Listesi’nde Türkiye’den yer alan 9 şirketin 3’ü Sabancı Topluluğu’ndan oldu.”

Cenk Alper, sürdürülebilirlik konusundaki tutumlarının ülke için çok önemli olduğuna inandıklarını ifade etti. Bu nedenle ara hedefler belirleyerek bu kararlılıklarını bir kez daha ortaya koymak istediklerini vurgulayan Alper, şu değerlendirmede bulundu:

“Bilime Dayalı Hedefler Girişimi (SBTi) ile koordinasyon halinde 2030’a kadar doğrudan karbon emisyonlarımızı en az yüzde 42 seviyesinde azaltarak, Net Sıfır hedefimiz doğrultusunda da önemli bir adım atmış olacağız. En geç 2025 sonunda ise yüzde 15’lik azaltımı yakalamış olmayı amaçlıyoruz. Bu hedef sadece holdingi değil, tüm topluluk şirketlerimizin doğrudan karbon emisyonlarını kapsıyor. Bu hedefler doğrultusunda, bir yandan iş kollarımızda dijitalleşme ve verimlilik konusunda önemli adımlar atarken bir yandan da küresel büyüme stratejimizin odağında yer alan ‘yeni ekonomiye’ ağırlık vermeyi sürdüreceğiz.

Sabancı, yeni ekonomiyi benimsiyor

Alper, topluluk şirketlerinin ‘yeni ekonomi’ yaklaşımını benimsemeye devam ettiklerini ve 2023’te attıkları adımlarla bu konuda ilerleme kaydettiklerini belirtti ve “Enerji iş kolumuzda hem ülkemizde hem de ABD’de yenilenebilir enerji yatırımlarımıza devam ederken, Türkiye’yi Avrupa’nın en büyük yeşil hidrojen tedarikçisi konumuna yükseltebilmek için öncü çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sanayi ve yapı malzemeleri iş kollarımızdaki şirketlerimiz, sürdürülebilirlik ve ileri malzeme teknolojileri alanındaki en yenilikçi uygulamaları iş süreçlerine entegre etmeyi başarıyla sürdürdü. Diğer yandan bu dönemde, yeni nesil teknolojilere dayalı iş modellerine odaklanmamıza destek olacak önemli bir organizasyon değişikliğine imza attık ve holding bünyesinde Dijital Grup Başkanlığımızı oluşturduk.” dedi.

Alper, Sabancı Holding’in ana iş kollarını büyütürken aynı zamanda Türkiye’den yeni “unicorn”ların (1 milyar dolar ve üzeri değere sahip start-up şirketleri) çıkmasına öncülük etmek istediklerini ifade etti. Alper, “Bu kapsamda, geçtiğimiz yıl içerisinde başlattığımız Sabancı ARF Almost Ready to Fly programımızın ilk dönem mezunlarını verdik. Programa dahil olan 14 girişim arasından, 8 girişime tohum yatırımı yapmaya karar verirken, programın ilk döneminde, tüm girişimlere verdiğimiz toplam ayni ve nakdi destek tutarı 60 milyon TL’yi buldu. Bu programımız ile erken aşama girişimlerin ticarileşmesine destek olurken, Kurumsal Girişim Sermayesi Fonumuz Sabancı Ventures ile de yüksek potansiyelli şirketlerin büyüme yolculuklarına dahil olmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda, son olarak hidrojen ekipman üreticisi SunGreenH2’ye 800 bin dolarlık yatırım yaptık. Bu yatırımla birlikte 2020 sonunda kurulan Sabancı Ventures’ın portföyündeki girişim sayısı 8’e yükseldi.” dedi.

Sabancı Topluluğu, finansal mükemmeliyet yaklaşımını doğrultusunda ulusal ve uluslararası düzeydeki gelişmelere rağmen sağlıklı bir bilanço yapısı koruduğunu ve bu çerçevede 2023’ün ilk 3 ayına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladığını belirtildi. Bu bağlamda, 2023 yılının ilk 3 ayında kombine satışları yüzde 81 artışla 131 milyar 435 milyon TL seviyesine yükseltti. Aynı dönemde holdingin konsolide net karı ise 6 milyar 87 milyon TL olarak gerçekleşti.