Rusya, Yeni Uzay İstasyonu için Yol Haritasını Belirledi

Rusya, 2027 yılında yeni uzay istasyonunun ilk modülünü fırlatmayı planlıyor. Bu projede, yapay zekâ desteği ve uluslararası iş birliği önemli rol oynayacak.

Rusya, yeni uzay istasyonu ve ilgili yer tabanlı altyapıyı inşa etmek için kapsamlı bir yol haritası açıkladı. Roscosmos liderliği, 2 Temmuz’da, şu anda Rus Yörünge Hizmet İstasyonu (ROSS) olarak bilinen ülkenin en yeni uzay istasyonunu oluşturma planlarını anlattı. X şeklindeki uzay istasyonunun ilk modülü olan araştırma ve güç düğümünün 2027 yılında kutup yörüngesine fırlatılması planlanıyor.

2030 yılına kadar dört ana modülün yerleştirilmesi, 2033 yılına kadar ise iki “özel amaçlı” modülün eklenmesi hedefleniyor. Roscosmos, ilk kozmonotları 2028’de uzay istasyonuna göndermeyi planlıyor ve istasyonun mürettebatsız olarak da işletilebileceğini öne sürüyor.

Rus Yörünge Hizmet İstasyonu, Uluslararası Uzay İstasyonu ile aynı yükseklikte, yaklaşık 400 km’de kutup, güneş uyumlu bir yörüngede dönecek. Roscosmos’a göre, bu rota gezegenin tüm yüzeyini gözlemlemek için özellikle yararlıdır ve aynı zamanda “stratejik açıdan önemli Kuzey Denizi Rotası” üzerinde değerli bir görüş sağlar. Tahmini maliyet yaklaşık 7 milyar ABD Doları civarında.

Yapay Zekâ Desteği

Rus uzay istasyonunun inşasında bir ilk olabilecek bir gelişme de var: Rusya, yapay zekâ desteğini kullanmayı planlıyor. ROSS’un baş tasarımcısı Vladimir Kozhevnikov, yapay zekanın hızla gelişen bir teknoloji olduğunu belirtti ve “Desteğini kullanacağız, ancak temel olarak elbette kendi beyinlerimizi kullanacağız” dedi. Bu yapay zekanın ne şekilde olacağı henüz bilinmiyor.

Uzay roketi şirketi Energia’nın baş tasarımcısı Vladimir Solovyov, ROSS için “olağandışı” hedefler olacağını ve uzay istasyonunun bir uydu filosuna rehberlik sağlayacağını öne sürdü. Bu, daha önce kimsenin yapmaya çalışmadığı yepyeni görevler anlamına gelecek.

Uluslararası İş Birliği Arayışı

Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun başlangıcından bu yana NASA, Avrupa Uzay Ajansı, JAXA ve Kanada Uzay Ajansı ile birlikte kilit bir üye olmuştur. Yeni istasyonu için Brezilya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika ile diğer Afrika ülkelerinin yanı sıra ortaklıklar arıyor.