Rosatom, Nükleer Radyoizotop Genişletiyor

Rusya devlet nükleer enerji kuruluşu Rosatom, Leningrad nükleer güç santrali’nde (NGS) tıbbi izotop Samaryum-153 üretimi yapacak.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Rosenergoatom, çeşitli hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılan Molibden-99, İyot-131 ve Lutesyum-177 izotoplarını da üretiyor.

Leningrad NGS’de Samaryum-153 adlı tıbbi izotop üretimine başlanacağı belirtilen açıklamada, üretim öncesinde deneme amaçlı bir parti izotop üretimi yapılacağı kaydedildi. Şirketin Leningrad NGS’de Samaryum-153 tıbbi izotopunun üretim lisansını aldıktan sonra, başlangıç maddesinin pilot ışınlamasını başarıyla gerçekleştirdiği belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Leningrad NGS Direktörü Vladimir Pereguda, Samaryum-153 içeren radyofarmasötiklerin kemik metastazlarında oluşan ağrıyı hafifletmek için yaygın olarak kullanıldığını belirtti. Pereguda, ‘Samaryum-153 izotop tedavisi, opioid analjezik kullanımını önlerken, kemik metastazlarının ilerlemesini de engelleyerek ağrıyı kalıcı olarak giderebilir,’ dedi.