Qualcomm, Samsung ve Google’dan karma gerçeklik gözlüğü

Qualcomm, Samsung ve Google ile karma gerçeklik gözlükleri üzerinde çalıştığını duyurdu. Bu cihaz, akıllı telefonlara bağlı olarak çalışacak.

Qualcomm CEO’su Cristiano Amon, gözlüklerin akıllı telefonla bağlı çalışacağını açıkladı. Bu yaklaşım, Apple’ın Vision Pro’sundan belirgin şekilde farklı.

Amon, bu gözlüklerin kullanıcılar için yenilikçi bir deneyim sunacağını belirtti. ‘Bu ortaklıktan beklentim, herkesin telefonlarıyla uyumlu kullanabileceği bir gözlük almak,’ dedi. Yeni ürün ve deneyimler üzerinde duran CEO, Meta’nın Ray-Ban akıllı gözlüklerini de gündeme getirdi. Bu gözlüklerin akıllı telefonla kablosuz bağlandığını ve içinde bir kamera barındırdığını hatırlattı.

Qualcomm, akıllı telefonların ötesine geçerek iş alanlarını çeşitlendirme stratejisinde karma gerçeklik teknolojisini öncelikli hedef olarak belirledi. Şirket, akıllı gözlükler için Snapdragon AR1 Gen 1 ve Snapdragon AR2 Gen 1 gibi çipler kullanıyor. Qualcomm’un yapay zeka uygulamalarını bulut yerine doğrudan cihaz üzerinde çalıştırma özelliği dikkat çekiyor. Amon, ‘Yapay zeka cihaz üzerinde ve bulut üzerinde çalışacak. Bazı işlemler gözlükte, bazıları telefonda gerçekleşecek ama sonuçta tamamen yeni deneyimler sunacağız,‘ dedi.

Sanal ve artırılmış gerçeklik başlıkları, hala akıllı telefonlardan daha küçük bir pazar payına sahip. IDC’ye göre, bu yıl 9,7 milyon VR ve AR başlığı sevk edilecek; bu rakam, 1.23 milyar akıllı telefonun yanına bile yaklaşamıyor. Büyük boyutlu VR ve AR başlıklarının taşınabilirlik ve rahatlık açısından kullanıcıları tatmin etmediği biliniyor. Qualcomm, Samsung ve Google’ın geliştirdiği akıllı gözlükler, modaya uygun bir çözüm sunabilir.

Amon, ‘Gözlüklerin, normal bir gözlük veya güneş gözlüğü takmaktan farksız hale gelmesi gerekiyor. Ancak o zaman teknoloji geniş kitlelere ulaşabilir,’ dedi.

Sonuç olarak, Google, Samsung ve Qualcomm’un akıllı gözlükleri, Apple’ın bu yıl piyasaya sürdüğü ve el hareketleriyle kontrol edilen karma gerçeklik başlığı Vision Pro’dan farklı bir yaklaşım sunacak.

3 şirketin yer aldığı projeye dair detaylar henüz netleşmiş değil. Samsung’un mobil bölümünün başkanı TM Roh, bu yıl içinde yeni bir ‘karma gerçeklik platformu’ duyuracaklarını belirtmişti. Ancak, bu platformun yazılım mı yoksa donanım mı odaklı olacağı konusunda kesin bir bilgi bulunmuyor.