Pompalarda Enerji Tasarrufu Yolları

Dünyada elektriğin yüzde 20’sini pompalar tüketiyor. Ancak, binalarda, endüstride, altyapıda, ısıtma, soğutma ve havalandırmada pompa sistemlerinin elektrik tüketimini ve enerji tasarrufu sağlamak mümkün.

Masdaf Genel Müdürü Vahdettin Yırtmaç, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde, iklim kriziyle mücadelede pompa sistemlerinin rolüne ve alınacak önlemlerle sağlanacak enerji tasarrufuna dikkat çekti. Kontrolsüz enerji tüketimi, artan sera gazı emisyonlarıyla ekosistemi tehdit ediyor. Küresel ısınma, geleceğin en büyük sorunu olarak görülüyor. Bu nedenle enerjinin verimli kullanılması için dünya genelinde önlemler önem kazanıyor. Paris Anlaşması’na taraf olan ve 2053 için ‘Net Sıfır’ emisyon hedefi belirleyen Türkiye, düşük karbonlu ve sürdürülebilir bir ekonomiye geçiş için önlemler alıyor. Binalarda, endüstride ve altyapıda, ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerindeki pompa sistemleri, iklim kriziyle mücadelede önemli bir rol oynuyor. Çünkü dünyada elektriğin yüzde 20’sini, endüstriyel enerjinin ise yüzde 30’unu pompalar tüketiyor.

Yırtmaç, iklim kriziyle mücadelede pompa sistemlerinin rolüne ve alınacak önlemlerle sağlanacak enerji tasarrufuna dikkat çekti: “Enerji kaynaklarını akıllı ve verimli kullanan çevreci pompa teknolojileri ile; endüstriyel tesislerde, binalarda, altyapı uygulamalarında, ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinde  elektrik tüketimini azaltarak, karbon emisyonlarının düşürülmesine ve böylece iklim zararsız bir ekonominin gelişmesine katkı sağlamak mümkün.” dedi.

Eski Bir Pompa Enerji Sarfiyatını %40 Artırıyor.

Özellikle ideal verimlilik seviyesinin yüzde 20 altında çalışan eski pompaların yenilenmesi oldukça önemlidir. Çünkü eski ve yıpranmış bir pompa, aynı hacimde su pompalamak için yüzde 40 daha fazla enerji tüketir ve yüzde 20 daha fazla karbondioksit üretir. Bu nedenle eski pompaları, yüksek verimli ve elektronik olarak kontrol edilen yeni pompalarla değiştirmek gerekmektedir. Ancak dünya genelindeki pompaların yüzde 90’ı düşük verimlilikte çalışmaktadır ve her yıl milyonlarca dolar enerji harcamaktadır. Bu durum pompa sistemlerinin çevresel etkilerini önlemek için pompa değişimi önerilmektedir. Çünkü kapasitesi ihtiyacın üzerinde seçilen bir pompa, enerji sarfiyatını yüzde 50’ye varan oranlarda artırabilir. Frekans kontrol cihazları ve Mod-Bus veya Bacnet haberleşme protokolü üzerinden pompa sistemlerine anlık erişim imkanı sağlamak da enerji kaynaklarının verimli yönetilmesine katkı sağlar. Uzaktan erişim özelliği, fazladan boyutlandırılmış bir sistemde hızın yüzde 20’sinin düşürülmesiyle enerjiden yüzde 50’ye varan oranlarda tasarruf sağlar.