PepsiCo ve Yara’dan Çiftçiye Düşük Karbonlu Gübre

PepsiCo, AB ve Birleşik Krallık’taki çiftliklere düşük karbonlu gübre ve diğer araçlar sağlayacak olan Yara ile yeni bir uzun vadeli ortaklık başlattı.

PepsiCo ve Yara’ya göre, sürdürülebilir gıda üretimi ve AB hedeflerine ulaşmak için çiftçileri desteklemeyi ve maliyetlerini düşürmeyi amaçlıyor. Tarım, sera gazı emisyonlarının önemli bir bölümünü oluşturduğundan iklim eylemi için önemli bir odak alanı olarak ortaya çıkmıştır. Tarım, gıda ve içecek sektörünün iklim üzerindeki etkisinin büyük bir kısmına katkıda bulunuyor.

PepsiCo ve Yara, Avrupa’daki çiftçilerin düşük karbonlu tarım uygulamalarını benimsemelerine yardımcı olacak. Şirketler, daha düşük karbon ayak izine sahip gübreler, hassas tarım dijital araçları ve en iyi uygulama agronomik tavsiyeleri sağlayacak. Programın, AB ve Birleşik Krallık’ta yaklaşık 1.000 çiftliğe ve 128.000 hektara ulaşmayı hedeflediği belirtildi. Yeni girişim, PepsiCo’nun 2021’de lansmanını yaptığı geniş kapsamlı sürdürülebilirlik gündemi pep+’ın “Pozitif Tarım” direğini takip ediyor.

PepsiCo Avrupa Sürdürülebilirlik Direktörü Archana Jagannathan: “Yara ile olan bu ortaklık, pep+ ile uçtan uca dönüşümümüzle uyumludur ve geleceğin net sıfır gıda sistemine geçerken kritik öneme sahip olacaktır. Kapsam 3 emisyonlarını hedeflemek, pep+ gündemimizin merkezinde yer alır, ancak doğrudan etkilemesi en zor alanlardan biri olabilir. Çiftçilerimize daha düşük karbon ayak izine sahip gübreler sağlamak ve bitki beslemesini uçtan uca iyileştirmelerine destek olmak, 2040 yılına kadar net sıfıra ulaşma hedefimize doğru önemli bir adım atmamızı sağlayacak.”

Yara, PepsiCo’ya yılda 165.000 tona kadar Yara Climate Choice gübresi teslim edecek ve 2030 yılına kadar şirketin Avrupa’daki mahsul gübresi ihtiyacının yaklaşık %25’ini karşılayacak. Bu gübreler, yenilenebilir amonyaktan veya yapım aşamasında olan karbon yakalama ve depolama yoluyla düşük karbonlu amonyaktan üretilen düşük karbon ayak izli gübreleri içerecek. Karışım ayrıca Yara’nın doğal gaz kullanılarak üretilen standart premium nitrat bazlı mineral gübrelerini de kapsayacak.

Program patates çiftlikleriyle başlayacak ve yulaf, mısır gibi diğer mahsullere yayılması planlanıyor. PepsiCo, Avrupa’daki patates operasyonlarının karbon emisyonlarının %29’unun gübre üretimiyle, %25’inin ise tarla içi gübre emisyonlarıyla ilişkili olduğunu belirtti.