Pegasus “Emisyon Dengeleme” İklim Programını Başlattı

Pegasus Hava Yolları, CHOOOSE iş birliğiyle uçuş kaynaklı “karbon emisyon dengeleme” fırsatı sunan yeni bir iklim programını başlattı.

Şirket açıklamasına göre, Pegasus Hava Yolları’nın internet sitesi üzerinden bilet alan yolcular, biletleme onay sayfası üzerinden verilen bağlantı aracılığıyla CHOOOSE tarafından geliştirilen bir hesaplayıcı ile uçuşlarının karbondioksit emisyon etkisini hesaplayabilirler ve doğrulanmış iklim çözümlerini destekleyerek uçuşlarından kaynaklanan emisyonları dengeleme imkanına sahip olabilirler.

Bu sayede, kendi uçuşlarından kaynaklanan karbon ayak izi konusunda adım atarak, sürdürülebilir havacılık yakıtları (SAF) dahil olmak üzere küresel iklim eylemini ilerleten projelere katkı sağlayabiliyorlar. Sürdürülebilirliği şirket kültürünün önemli bir parçası olarak benimseyen Pegasus Hava Yolları, “Rotamız Sürdürülebilir Bir Gelecek” sloganıyla birçok anlamlı girişimi ve çalışmayı hayata geçirme stratejik önceliğini belirlemiştir.

Çevresel hedefler çerçevesinde, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) ile birlikte paylaşılan “2050’ye kadar Net Sıfır Karbon Emisyonu” taahhüdü ve bu taahhüdü güçlendirmek amacıyla belirlenen 2030 ara dönem karbon emisyon azaltma hedefi ile temel kilometre taşlarını içeren yol haritasını sunan şirket, filosunun gençleştirilmesi, düşük emisyonlu uçak modellerine yapılan yatırımlarla yakıt tasarrufu sağlanması, uçaklarda ağırlığın azaltılması için yapılan çalışmalar, rota optimizasyonu gibi operasyonel tedbirlerle emisyon azaltma çabalarını kaynağında gerçekleştiriyor.

Özellikle Türkiye’de sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) üretimine odaklanarak, paydaşlarla işbirliğini sürdürmekte ve operasyonlarında SAF kullanımını artırmayı sürdürmekte. Açıklamada görüşleri paylaşılan Pegasus Hava Yolları CEO’su Güliz Öztürk, havacılığın sürdürülebilirlik hedeflerine içtenlikle destek verdiklerini belirtti.

Güliz Öztürk

Öztürk, “Pegasus Hava Yolları olarak, sürdürülebilirlik adına önemli bir adım daha atmış olmaktan son derece mutluyuz. İklim eylemi konusunda, 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmayı taahhüt ettik. Birim yolcu kilometre başına düşen uçuş kaynaklı karbon emisyonlarını 2030’a kadar 2019’a kıyasla yüzde 20 azaltmayı amaçlayan emisyon yoğunluğu hedefimiz aracılığıyla bu taahhüdümüzü daha da güçlendirdik. Hedeflerimiz, operasyonlarımızda ve kullandığımız altyapıda önemli azaltma eylemleri gerektirecek. Bunlarla ilgili farklı başlıkta çalışmalarımızı yürütüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

“Pegasus Hava Yolları ve CHOOOSE, Misafirlerini İklim Eylemine Teşvik Etmek İçin İş Birliği Yapıyor”

Pegasus Hava Yolları CEO’su Güliz Öztürk, hava yoluyla seyahat eden misafirlerin kendi seyahatlerine yönelik eyleme geçebilmek için çeşitli fırsatları değerlendirmek istediğini belirtti. Öztürk, sürdürülebilirlik konusunda ekosistemin işbirliğiyle hareket etmesinin gerekliliğine dikkat çekerek, bu nedenle seyahat eden misafirleri iklim eylemine teşvik etmek için ek bir platform oluşturmayı amaçladıklarını ifade etti.

Öztürk ayrıca, CHOOOSE iş birliğiyle bu yeniliği hayata geçirmekten memnuniyet duyduklarını ve bu programın sürdürülebilirlik çabalarını misafirlerle daha etkili bir şekilde paylaşma fırsatı sağlayacağına inandıklarını vurguladı. CHOOOSE CEO’su Andreas Slettvoll ise Pegasus Hava Yolları ile iş birliği yapmaktan ve yolcuların iklim eylemine katkı sağlamalarına yardımcı olmaktan gurur duyduklarını söyledi. Slettvoll, emisyonlarını anlamak ve iklim etkisine yönelik çözümler bulmak isteyen kişilerin arttığına dikkat çekerek, CHOOOSE olarak iklim eylemini Türkiye ve diğer bölgelerdeki gezginler için daha erişilebilir hale getirmenin heyecan verici olduğunu ifade etti.

Andreas Slettvoll
yazar avatarı
Aleyna Yıldırım