OPEC: Küresel Ekonomi İçin Yenilenebilir Yetersiz

Dünyanın en büyük petrol üreticilerinin ittifakı Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) küresel ekonominin henüz sadece yenilenebilir enerji ve elektrikli araçlarla dönemeyeceği görüşünde.

OPEC Genel Sekreteri Haitham Al Ghais, enerji geçişinin hızının gerçekçi olmadığını belirterek, küresel ekonominin sadece yenilenebilir enerji ve elektrikli araçlarla döneceğine inanmadıklarını ifade etti. Al Ghais, OPEC’in internet sitesinde yayımlanan makalesinde, “Politika yapıcılar, piyasa izleyicileri ve hızlı enerji geçişinin savunucuları, net sıfır senaryolarında gerekli yatırımların ve kritik mineral tedariğinin fizibilitesini gözden geçirmeli” dedi.

Kritik Mineraller ve Madencilik Süreçleri

Kritik minerallerin çıkarıldığı madencilik projelerinin uzun sürdüğünü vurgulayan Al Ghais, “Kritik mineral madenciliği aşırı enerji yoğun bir faaliyet ve hidrokarbonlarla gerçekleşiyor. Kömür ve doğalgaz, batarya üretiminde kullanılan ham maddelerin rafine sürecinde kritik enerji kaynakları. Ayrıca, petrol bazlı ürünler ekskavatör, buldozer, kamyon gibi kritik minerallerin taşınmasında da kullanılıyor. Güneş panelleri, rüzgar türbinleri ve elektrikli araçlarda da petrol ürünleri ve diğer fosil yakıtlar kullanılıyor” diye ekledi.

Enerji Geçişine Yatırımlar ve Sonuçları

Al Ghais’in makalesine göre, son 20 yılda dünya genelinde enerji geçişine 9,5 trilyon dolar yatırım yapıldı. Ancak rüzgar ve güneş enerjisi, hala dünya enerji tüketiminin sadece yüzde 4’ünü oluşturuyor. Elektrikli araçların küresel penetrasyonu ise yüzde 2 ila 3 arasında. Al Ghais, Uluslararası Enerji Ajansı’nın küresel petrol talebinin 2030’dan önce zirve yapacağı öngörüsüne katılmadığını ve bu tahmini “tehlikeli” olarak nitelendirdiğini belirtti.

AB’den Yenilenebilir Enerji Rekoru

OPEC’in açıklamalarına rağmen, Avrupa Birliği yenilenebilir enerji üretiminde yeni bir rekor kırdı. Eurelectric verilerine göre, AB 2024 yılının başından bu yana elektrik üretiminin yüzde 74’ünü yenilenebilir ve nükleer kaynaklardan elde etti. Yenilenebilir enerjinin payı yüzde 50,39, nükleer enerjinin payı yüzde 23,5 oldu. Fosil yakıtların payı ise yüzde 26,1 olarak kaydedildi.