Moda Devleri Hızlı Modadan Vazgeçmiyor!

Yeni bir rapora göre, küresel moda markaları sentetik malzemeleri kullanmayı artırarak “hızlı moda” bağımlılıklarını sürdürüyor.

Changing Markets Foundation (CMF), tekstil, gıda ve plastik gibi sektörlerde sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda araştırmalar yaparak politika önerileri geliştiriyor. Son yayımlanan sektörel verilere göre, büyük tekstil markaları hâlâ hızlı moda üzerine yoğunlaşmaya devam ediyor. Londra Moda Haftası’nın son gününde yayımlanan rapor, Avrupa Birliği’nin moda sektörünün çevresel etkilerini azaltma çabalarının istenen sonuçları vermediğini gösterdi.

CMF anketine katılan 23 uluslararası giyim markasının yaklaşık yarısı, fosil yakıt bazlı kumaşların kullanımını artırdıklarını onayladı. Sadece 3 marka, bu kullanımı azalttığını belirtirken, bazı markalar 2022’deki anketteki sentetik kullanımını azaltma taahhütlerini yerine getirmedi.

Sentetik kullanımının 2030’a kadar %73’e çıkması bekleniyor, ancak anketi görmezden gelen birçok markanın bu malzemeleri artırdığı düşünülüyor. Anketi yanıtlayan 50 şirketten yalnızca 6’sı kullandıkları sentetiklerin hem hacmini hem de oranını yayımlıyor.

Fosil yakıt bazlı tekstiller, ucuz ve çok yönlü olmaları nedeniyle hızlı moda üretim döngüsü için vazgeçilmez bir unsur olarak kabul ediliyor. Düşük kalite ve neredeyse sıfır geri dönüşüm oranları, bu malzemeleri mikroplastik kirliliği ve atık için önemli bir kaynak haline getiriyor.

CMF, artan kamu baskısı, bilimsel endişeler ve düzenleyici tepkilere rağmen büyük markaların sentetiklere bağlı kalmaya devam ettiğini vurguluyor. Ayrıca, bu markaların fosil yakıt endüstrisinden dikkat dağıtma ve geciktirme taktiklerini ödünç aldığını belirtiyor. Ankete katılan şirketlerin %88’i mikroplastiklerin bir sorun olduğunu kabul etmesine rağmen, markaların yarısı bu sorunu çözmek için kamuya açık bir plan sunmuyor.

Önümüzdeki yıllarda dünya genelinde 30’dan fazla taslak yasanın yürürlüğe girmesi bekleniyor; bunlar arasında bu yıl kabul edilmesi öngörülen Birleşmiş Milletler Plastik Kirliliği Anlaşması dikkat çekiyor. Avrupa Birliği, giyim kalitesini artırma, atık ve kirliliği azaltma, yeşil yıkama ve aşırı tüketimle mücadele etme vaadinde bulunarak, sentetiklerin hızlı modadaki rolünü kabul etti ve sektörün şekillendirilmesi için ürün standartları belirlemeye başladı. Ancak CMF, moda endüstrisinin değişime direndiğini belirterek, sentetik kullanımını sınırlayıcı düzenlemelerin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.