Maden sahalarında lisanssız elektrik tesisi kurulacak

Maden sahalarında ya da saha dışında, öz tüketim amacıyla lisanssız elektrik üretim tesisleri kurulmasına izin verilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Kanunu’nun 16. Maddesinin Uygulanması Hakkında yeni bir Yönetmelik yayımlayarak yürürlüğe soktu. Bu Yönetmelik, 18 Nisan 2014 tarihli uygulama yönetmeliğini yürürlükten kaldırdı.

Yönetmelik, devlet ormanları içinde madencilik faaliyetleri ile bu faaliyetler için gerekli tesislerin kurulumu konusunda başvuru, inceleme ve değerlendirme süreçlerini, izin alma prosedürlerini, alınacak bedelleri, devir ve iptal işlemlerini ile rehabilitasyon süreçlerini düzenlemektedir.

Yeni Yönetmeliğe göre, orman alanlarındaki madencilik ruhsat sahalarında, madencilik faaliyetlerinin enerji ihtiyacını karşılamak için lisanssız elektrik üretim tesisleri kurulabilecek.

Maden tesislerinin işletmecileri, ruhsat sahalarında ya da komşu arazilerde lisanssız tesis için yer bulamazlarsa, öz tüketim amacıyla başka yerlerde lisanssız elektrik üretim santralleri kurabilecek. Ancak, başka bir yerde lisanssız santral kurulumu için Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MAPEG) onayı gerekecek.

Önceki düzenlemelerde, verimsiz orman alanlarında santral kurulmasına olanak tanıyan ve lisanssız elektrik üretim tesislerini maden tesislerinin altyapı birimleri arasında sayan hükümler getirilmişti. Yeni düzenlemeyle, Tarım ve Orman Bakanlığı ile MAPEG’in onayını alarak, maden işletmeleri kendi sahalarında veya diğer arazilerinde öz tüketim amaçlı santral kurabilecekler.