Küresel Sanayide İbre Ters Yöne Dönüyor

Euro Bölgesi, ABD, Kanada, İngiltere ve Japonya gibi ülkelerdeki son PMI verileri, imalat sanayisindeki daralmaya işaret ediyor.

Haziran ayında, birçok ülkede talepteki azalma nedeniyle küresel imalat sektöründe daralma kaydedildi. S&P Global tarafından açıklanan Küresel İmalat PMI (JPMorgan) verileri, haziranda 49,6’dan 48,8’e düşerek son 6 ayın en düşük seviyesine geriledi. PMI verileri, 50 puanın üstündeki değerlerin sektörde büyümeyi, 50 puanın altındaki değerlerin ise daralmayı işaret ettiğini gösterdi.

İş koşullarında giderek daha keskin bir bozulma olduğunu gösteren veriler, tedarik zinciri kısıtlamalarının azalması ve Çin’deki Kovid-19 kısıtlamalarının kaldırılmasıyla şubat-mayıs döneminde artan fabrika üretiminin haziran ayında düşmesine dikkat çekti. Ayrıca, fabrikaların yeni sipariş alımlarının da art arda 2 ay boyunca azaldığı görüldü.

Stok Azaltma Politikaları Talep Azaltıyor

Tedavüldeki PMI verilerine göre, küresel imalat sektörü, tedarik zincirlerindeki iyileşmelerin büyük ölçüde katkısıyla yılın başında artış gösteren üretimi, haziran ayında yeni siparişlerdeki azalma nedeniyle tekrar düşüşe geçti. Ekonomik görünümdeki karamsarlık arttıkça, fabrikalar talepteki gerilemeyi şiddetlendirmek için girdi alımlarını sınırladı ve stok azaltmaya odaklandı.

S&P Global’in son PMI verilerine göre, küresel imalat üretimi, yılın ilk 5 ayında ılımlı bir toparlanmanın ardından küresel mal üretiminde yeni bir düşüşün başladığına işaret etti. Analistler, artan faiz oranlarının hanehalkının talebini ve şirketlerin yatırımlarını etkilediğini belirterek, ileriye dönük göstergelerin gelecek aylarda risklerin ağırlıklı olarak aşağı yönlü olduğunu gösterdiğine dikkat çekti.

Analistler, piyasa belirsizliği, artan rekabet ve yükselen maliyetlerin müşterilerin harcama taahhüdünde daha fazla isteksizlik göstermesine neden olduğunu ifade ederek, birçok ülkede sanayi şirketlerinin zayıf iç piyasa ve ihracat koşullarından etkilendiğini belirtti.

Avro Bölgesi’ndeki Daralma Öne Çıkıyor

Haziranda, Küresel İmalat PMI (JPMorgan) verilerine göre, 29 ülkeden sadece 10’unda üretim artışı görüldü. Bu artış gösteren ülkelerin 7’si Asya’da bulunması dikkat çekti. Veriler, ara ve sermaye malları sektörlerinde üretimin düştüğünü ve tüketim malları sektöründe ise durgunlaşma yaşandığını gösterdi. Avro Bölgesi’nde üretimde sert bir düşüş yaşanırken, ABD, Kanada, İngiltere ve Japonya gibi dünyanın büyük ekonomilerinde de imalat sektörü önemli ölçüde azaldı. İmalat sektöründeki daralmanın en yoğun olduğu ülkeler Avusturya, Almanya ve Çekya olarak belirlendi. S&P Global’in verilerine göre, Avro Bölgesi’nde imalat sanayi PMI, haziranda 44,8’den 43,4’e düşerek, Mayıs 2020’den bu yana en keskin bozulmanın yaşandığını gösterdi. Aynı dönemde ABD’de imalat sanayi PMI ise 48,4’ten 46,3’e inerek son 6 ayın en düşük seviyesini kaydetti.

yazar avatarı
Aleyna Yıldırım