Kuantum Bilgisayarların Geleceği : Saf Silikon

Bilim insanları yeni ultra saf silikon formuyla ölçeklenebilir kuantum bilgisayarların yolunu açabilir.

Manchester ve Melbourne Üniversiteleri’ndeki bilim insanları, ölçeklenebilir kuantum bilgisayarlar için kuantum hesaplamada kullanılan yüksek performanslı kubit cihazların temelini oluşturacak yeni ultra saf silikon formunu geliştirdi. Doğal silikon, metaloid özellikleri nedeniyle geleneksel hesaplama için uygunken, kuantum hesaplamada sorunlar yaşatabilir. Özellikle Si-29 atomu, uyumsuzluğa ve bilgi kaybına neden olan nükleer takla etkisine yol açabilir. Bilim insanları, bu sorunu çözmek için Si-29 ve Si-30 atomları içermeyen silikon mühendisliği için yeni bir yöntem geliştirdi.

yeni ultra saf silikon formu, daha ucuz ve ölçeklenebilir kuantum hesaplama sunacak. 10 kübit, 1.024 bitlik normal bir bilgisayarla eşit güce sahiptir, ancak daha küçük hacme sahiptir. Tam performanslı bir kuantum bilgisayar için yaklaşık 1 milyon kübite ihtiyaç vardır. Ve bu, klasik bir bilgisayarın yapamayacağı bir yetenek sunar. Dünyanın en saf silikonu, bu 1 milyon kübitin oluşturulmasına yol açabilir.

Projenin ortak danışmanı, Melbourne Üniversitesi’nden Profesör David Jamieson : “Tekniğimiz; yapay zeka, güvenli veri ve iletişim, aşı ve ilaç tasarımı gibi toplum genelinde adım adım değişiklikler vaat eden güvenilir kuantum bilgisayarlarının yolunu açıyor.” dedi.

Silikon bazlı kübitler, mevcut çip üretim yöntemleri sayesinde diğer kübit türlerine göre daha kolay üretilebilir. Bu nedenle araştırmacılar, bu kübitleri kullanan kuantum bilgisayarların, rakip yöntemlere göre milyon kübitlik bölgeye çok daha hızlı ölçeklenebileceğini belirtiyor.

Araştırmacıların bir sonraki adımı, birçok kubit için kuantum tutarlılığının aynı anda sürdürülebileceğini göstermektir. Çünkü ortamlarındaki çok küçük değişiklikler, hatta sıcaklık dalgalanmaları bile bilgisayarın hata vermesine neden olabilir.