KKTC’den Güneş Işığı Hasadı Modeli

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) özellikle yaz aylarında yaşanan yoğun elektrik kesintileri ve enerji sıkıntısı, iş insanları, sivil toplum kuruluşları (STK’lar) ve bilim insanlarını harekete geçirdi. Yılın 12 ayı güneş alan ada için “Güneş Işığı Hasadı” modeli önerisi gündeme geldi. Ada sakinleri, bu modelin devletle daha sonra mahsuplaşmak kaydıyla sivil inisiyatif dayanışmasıyla hayata geçirilmesini önerdi.

Fosil Yakıt Tüketimine Alternatif

KKTC, uzun süredir enerjide arz-talep dengesinde sıkıntılar yaşıyor. Özellikle yaz aylarında artan sıcaklıklar ve turist yoğunluğu nedeniyle mevcut fosil yakıtla çalışan enerji santralleri yeterli üretimi sağlayamıyor. Ada halkı ve uzmanlar, kesintisiz güneş ışığı alan KKTC coğrafyasının güneş enerjisi üretimi için en uygun alan olduğunu belirtiyor.

“Yeşil Ada Kimliğini Geri Kazanalım”

PASHA Group Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Erbaş, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Kıbrıs’ın ‘Yeşil Ada’ kimliğini geri kazanması gerektiğini” ifade etti. Erbaş, güneş enerjisi ile adada temiz enerji üretiminin yanı sıra ekolojik dengenin de korunabileceğini savundu.

“Güneş Enerjisi modeli ile adada ortak bir akıl harekete geçmeli ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçiş hızlandırılmalıdır,” diyen Erbaş, bu konuda KKTC İş Dünyası, STK’lar ve Bilim dünyasından da destek gördü.

Güneş Işığı Hasadı Nasıl Uygulanacak?

Erbaş, Güneş Işığı Hasadı modelinin devreye girmesi için sivil toplum kuruluşları ve bilim insanlarıyla uzun süredir çalıştıklarını belirtti. “KKTC’de yeni nesil enerji üretimi modeli önerisi,” diyen Erbaş, ada halkının bu sürece tam destek verdiğini vurguladı.

Erbaş’ın önerdiği modelde, kolektif bilinçle güneş enerjisi üretimi teşvik edilerek, fosil yakıtlara bağımlılık sona erdirilecek. “Güneş ışığı hasadı, ülkemizin ihtiyaçlarını karşılayacak adil ve sürdürülebilir bir kaynak modelidir” ifadelerini kullanan Erbaş, bu modelin KKTC’nin kalkınmasında güçlü bir çıkış yolu olacağını savundu.

Erbaş’ın açıklamaları, KKTC’de enerji krizine çözüm arayan STK’lar ve bilim insanları tarafından da destek gördü. Ada halkı ve sivil toplum kuruluşları, “KKTC Modeli” ile enerjide bağımsızlığı hedefliyor ve güneş ışığı gibi doğal kaynakları enerjiye dönüştürme konusunda kararlılıklarını sürdürüyor.