Kişisel Veri Sızıntısı Durumunda Ne Yapmalı?

Kaspersky uzmanları, kişisel veri sızıntısı durumunda atılması gereken adımları ve alınacak önlemleri detaylandırdı.

Veri sızıntıları, bankacılıktan lojistiğe, çevrim içi mağazalardan eğlence sektörüne kadar birçok sektörü etkileyen yaygın bir sorun halini aldı. Kaspersky uzmanları, kişisel verilerin sızdırılması durumunda yapılması gerekenler hakkında önemli tavsiyelerde bulundu.

İki Aşamalı Kimlik Doğrulama

Hesap bilgilerinizin ele geçirildiğinden şüpheleniyorsanız, hemen şifrenizi değiştirin ve iki aşamalı kimlik doğrulamayı etkinleştirin. Eğer siber suçlular hesabınıza erişim sağladıysa, erişimi geri almak ve diğer hangi bilgileri ele geçirdiklerini öğrenmek için teknik destekle iletişime geçin.

Adres ve Telefon Numarası

Adres veya telefon numaranız sızdırıldığında, bu genellikle kritik bir tehdit oluşturmaz. Ancak yine de dikkatli olun. Sızdırılan adresler fiziksel takip gibi hedefli saldırılara yol açarsa, derhal polise başvurun. Telefon numaranız sızdırıldıysa, bu numarayı giriş olarak kullanan hesaplarda iki faktörlü kimlik doğrulama kullanın ve olası dolandırıcılık aramalarına karşı tetikte olun.

Pasaport veya Kimlik Bilgileri

Pasaport veya kimlik bilgileriniz sızdırıldığında, sosyal mühendislik saldırılarına karşı dikkatli olun. Dolandırıcılar, güvenilir görünmek için pasaport bilgilerinizi kullanabilir. Bu durumda, yeni bir pasaport almanıza gerek yoktur, ancak bilgilerinizi gereksiz yere paylaşmaktan kaçının.

Alınacak Önlemler

Banka kartı bilgileriniz sızdırıldığında hemen harekete geçin. Banka bildirimlerini izleyin, kartınızı yeniden düzenleyin ve banka uygulamanızın şifresini değiştirin. İki aşamalı kimlik doğrulama ve diğer güvenlik yöntemlerini etkinleştirin. Harcama limitleri belirleyerek ek koruma sağlayabilirsiniz. Hesap ve bakiye bilgileriniz sızdırıldıysa, kimlik avı e-postalarına, SMS’lere ve aramalara karşı dikkatli olun.

Çalışan Verileri ve Kurumsal Güvenlik

Sızdırılan çalışan verileri, dahili sistemlere erişim sağlamak için kullanılabilir. Kaspersky META Araştırma Merkezi Küresel Araştırma ve Analiz Ekibi Direktörü Amin Hasbini, olası veri sızıntısı risklerinin farkında olmanın ve sosyal mühendislik saldırılarından kaçınmanın önemini vurguluyor.