Kayısı Çekirdeğinden Aktif Karbon, Süper Kapasitörü Güçlendirdi

İnönü Üniversitesi akademisyenleri, kükürtlü kayısı çekirdeği kabuğundan elde edilen aktif karbon ile süper kapasitörlerin gücünü ve şarj kapasitesini artırdı.

Bilim insanları, daha önce kayısı çekirdeği kabuğundan biyoplastik, diş protez temizleyici, parlatıcı ve aktif karbon üretmişlerdi. Bu kez, yüksek güçlü elektriği hızla depolayabilen elektrokimyasal cihazlar olan süper kapasitörler üzerinde çalıştılar.

Araştırmacılar, önceki çalışmalarında kayısı çekirdeği kabuğundan ürettikleri aktif karbonu süper kapasitörlerde kullanmışlardı. Son araştırmaları ise kükürtlü kayısı çekirdeği kabuğunun, süper kapasitörlerin gücünü artırdığını ortaya koydu.

Süper kapasitör, kükürtsüz kayısı çekirdeğinden üretilene kıyasla %30 daha fazla depolama kapasitesine sahip.

Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gültek, kükürtlü aktif karbonun süper kapasitörlerin depolama kapasitesini artırdığını belirtti.

Gültek,”Kükürtlü aktif karbonun enerji depolama kapasitesi değerini, kükürtlenmemiş aktif karbon değeriyle karşılaştırmak için çalışma yaptık. Bir firmanın ürettiği kükürtlü ve kükürtsüz aktif karbonun değişik kimyasallarla aktivasyonunu arttırdık. Kimyasal modifikasyon işlemlerinin sonunda kükürtlü kayısı çekirdeği kabuğunun depolama kapasitesi değerinin %30 fazla olduğunu bulduk. Bu da yüksek enerji depolama kapasitesi, elektrikli araçların ilk hareketini vermede oldukça etkili. Aktif karbon üretiminde kullanılan doğal bir kaynağın problem olan bir özelliğinin enerji sektöründe faydaya dönüşebileceğini gördük” dedi.

Aktif karbon sayesinde pili daha ucuza mal ettiklerini dile getiren Gültek, şunları kaydetti:

“Bir pilin belki 10 kat ucuzuna, enerji depolama kapasitesi 10 kat daha fazla, maliyeti 10 kat daha ucuza elde edebiliyorsunuz. Süper kapasitörler zaten aktif karbonun kullanımıyla ortaya çıktı. Süper kapasitörün değerini arttırabilmek için ortama heteroatom dediğimiz karbondan farklı atomların katılması gerekli, bunlardan bir tanesi kükürt. Kayısı kükürtlenirken zaten çekirdeğinde de kükürt oluşuyor. Kükürtlenmiş kayısı çekirdeği kabuğundan elde edilmiş aktif karbonun enerji depolama kapasitesi kükürtsüze göre yaklaşık %30 daha fazla” dedi.