Katarlı Start-Up Görme Engelli Bireyler İçin Çalıştı

Erişilebilirlik, büyük bir etkinlik organize ederken üzerinde durulması gereken önemli bir faktör olarak kabul ediliyor. Dünya Kupası için de durum farklı değil. Katarlı yerel bir start-up olan Bonocle, dijital içeriklerin görme engelli bireyler için de erişilebilir olmasını sağlayan bir cihaz geliştirdi.

Katar 365, daha fazlasını öğrenmek için Bonocle ekibiyle görüştü.

Braille tekniğini 21. yüzyıla uyarlamak

Katar Bilim ve Teknoloji Parkı merkezli Bonocle, görme engelliler için eğlence platformu geliştiren iki mühendislik öğrencisinin buluşu. Şirketin kurucu ortaklarından Abdelrezak Ali bir trafik kazasında elini kırdı ve sonra üniversitesinin özel eğitim merkezinden yardım aldı. 

Katarlı start-up görme engelli bireylerin dijital içeriğe erişimi için cihaz geliştirdi

Ali, “Görme engelli bireylerle daha fazla etkileşime geçtiğimiz yer orasıydı. Merakım burada başladı. Teknolojiyi nasıl kullanıyorlar? Okul gereçlerine ve belgelere nasıl erişiyorlar? İçeriklere erişirken ve ders çalışmaya başlamadan önce bunları erişilebilir formata çevirecek gönüllü ararken, gündelik hayatta karşılaştıkları zorlukların benzerlerini yaşadım.” şeklinde konuşuyor.

Bonocle

Bonocle birçok seçenek sunan küçük bir el cihazı. “Braille hücresi” adı verilen 3 tuş ve farklı dokunuşlarla tasarlanan cihaz, görme engelli bireylerin okumasına, yazmasına, aritmatik işlem yapmasına, ölçü almasına ve hatta oyun oynamasına yardımcı oluyor. 

Kalem ve eldiven de dahil farklı formlarda el cihazları test edildikten sonra mevcut “bilgisayar faresi” tasarımında karar kılındı. 

Teknolojiyi uçurumları kapatmak İçin kullanmak

Bonocle’ın ardındaki yaratıcı ekip, cihazın “braille teknolojisini” modernleştirme ihtiyacından doğduğunu söylüyor. 

Ekip, görme engelli bireylerin okuyup yazmasına yardımcı olmak için tasarlanan “braille” alfabesinden doğan braille teknolojisinin şimdiye kadar ya çok pahalı ya da çok hantal olduğunu ifade ediyor. Bu durumun görme engelli insanlarla akranları arasındaki uçurumu genişlettiği belirtiliyor. 

Ali kırılan eli iyileşirken görme engellilere yapılan ayrımcılığı fark ettiklerini ve bu durumun ortağı Ramy Soliman ile kendisini şoka uğrattığını söylüyor. 

Bonocle‘ın diğer kurucu ortağı Soliman bunun 21. yüzyılda söz konusu bile olmaması gerektiğini anlatıyor: “Görme engellilerin her zaman ayrımcılığa uğradığını görmek bizde şok etkisi yaratıyordu. Ayrı okulları, ayrı kurumları hatta ayrı iş yerleri vardı. Sürekli olarak toplumun geri kalanından ayrı tutuluyorlardı.”

İkili, görme engelli insanları topluma, sınıflara, iş yerlerine, oyun merkezlerine entegre etmek istediklerini ifade ediyor. 

Cihazları Katar’da kullanılmaya başlayan Bonocle, görme engelli oyuncuları, Katar’ın yerel oyun topluluğuna dahil etti.

Burada, Katar’da karşılaşılan zorluklar dünyanın her yerinde görme engelli topluluklarının karşılaştıklarıyla aynı. Gelecekte toplumda daha fazla iyileşme, daha fazla kapsayıcılık istiyoruz.

İkrami Ahmed 
Braille Eğitmeni

Braille eğitmeni İkrami Ahmed Bonocle cihazını kullananlardan biri. Ahmed oyunları daha geniş bir toplulukla oynamanın harika hissettirdiğini söylüyor: “Entegrasyon tam olarak bu, anaakım etkinliklerde yer almak ve gerçek oyuncularla etkileşime geçmek. Kesinlikle eğlenceli ve bu küçücük cihazla daha neler yapılabileceğini görmek için sabırsızlanıyorum.

Euronews

Bonocle’a giden yolda bazı zorluklarla karşılaşıldı. Pandemi döneminde yeni bir cihaz üretmeye çalışmak başlı başına bir zorluktu. Ancak yaklaşan Dünya Kupası sırasında dijital içeriği görme engelliler için braille teknolojisine dönüştürme görevini üstlenen ekip, teknolojiye sonsuz bir güvenle hareket etti.   

Euronews

Ahmed, Bonocle’ın görme engelli bir kişinin günlük rutininin bir parçası olacağı günü hayal edebildiğini dile getiriyor. Ahmed, oyun alanında eşitlik sunan daha fazla teknolojik ilerlemeyle erişilebilirlik açığının kapanmaya devam edeceğine inanıyor.