Karbon Çağından Hidrojen Çağına Geçiş

Türkiye, karbon içermeyen enerjiye geçişte yeşil hidrojen çalışmalarını hızlandırdı. Ocak 2023’te Ulusal Hidrojen Stratejisi ve Yol Haritası yayımlandı.

AB, 2050 yılına kadar hidrojenin Avrupa’nın enerji tüketimindeki payını %13-14’e çıkarmayı planlıyor. Bu kapsamda, AB’nin Rusya’nın fosil yakıtlarına bağımlılığını sona erdirme planı REPowerEU, 2030 yılına kadar hidrojen altyapısına 27 milyar Euro’luk yatırım teklif ediyor. REPowerEU Planı doğrultusunda AB, 10Mt yerli ve 10Mt ithal yenilenebilir hidrojen üretimini hedefliyor. Mayıs ayında 7 üye ülke (Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Hollanda, Slovakya ve Estonya), yenilenebilir hidrojen değer zincirini güçlendirmeye dayalı ortak projelere 1.4 milyar Euro kamu desteği sağlamasına onay verdi.

Türkiye Ulusal Enerji Planı’nda öne çıkan yeşil hidrojen, geleceğin enerjisi olmaya güçlü bir aday. AB’nin altıncı büyük ticaret ortağı olan Türkiye, bu hedeflere uyum sağlamak için hidrojen konusunda net bir ulusal strateji oluşturuyor. Bu stratejilerle teknolojik yetkinlik kazanarak küresel rekabet gücünü artırmalı ve uygulamaları hayata geçirmesi büyük önem arz ediyor. Türkiye’nin 1.2 ile 1.6 dolar/kg arasında yeşil hidrojen üretme potansiyeli bulunuyor.

Türkiye Hidrojen Teknolojileri Stratejisi ve Yol Haritası Raporu’nda, ülkemizin yüksek yenilenebilir enerji potansiyeli ve jeopolitik konumu gibi avantajlarının yanı sıra, yapılacak Ar-Ge faaliyetleri ile üretilen hidrojenin hem yurt içinde kullanılabileceği hem de yurt dışına ihraç edilebileceği değerlendiriliyor.

Türkiye için yapılan çalışmalarda, ihtiyaçlar çıkarıldıktan sonra 614 milyon tonluk bir hidrojen üretim potansiyeli olduğu tespit edildi. Avrupa’nın yeşil hidrojene olan ihtiyacı ve bunun için bir ekosistem kurulması planlanıyor. Türkiye, bu durumu Avrupa ve diğer ülkelere ihracat fırsatına dönüştürebilir. Bu nedenle, akıllı hamleler ve her sektöre yönelik eylem planlarıyla bu fırsatların mutlaka katma değere dönüştürülmesi gerekiyor.