Kale Grubu, Sosyal Girişimlere Destek!

İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı‘nın 8. yılında ödül kazananlar açıklandı! Kale Grubu, dünyaya ve çevreye duyarlı sosyal girişimcilere destek oluyor.

Impact Hub İstanbul’un desteğiyle düzenlenen yarışmada; Erken Aşamada HARCY, İleri Aşamada BLUEIT, İşbirliği de MORITOYS ve Gençlik’te OVERCAMP ödül aldı. Kale Grubu CEO’su Zeynep Bodur Okyay, sosyal girişimcilerle iş birliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

Okyay, İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı’nın kazananları açıklandı. Bu yıl 4 kategoride toplam 316 başvuru alan ödül programında Seçici Kurul’un yaptığı değerlendirme sonucunda; HARCY, BLUEİT, MORİTOYS ve OVERCAMP ödüle layık oldu. Okyay, dünya genelinde 10 milyon sosyal girişim olduğunu ve bunların 200 milyon işi desteklediğini belirterek, “Sosyal girişimcilik Türkiye’de de yükseliyor. İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı’nın büyük katkısı var. Sosyal girişimler her yıl 2 trilyon dolarlık iş kapasitesi oluşturuyor. Bu potansiyeli gördük, destekliyor ve büyütüyoruz. Sosyal girişimlerle birlikte gelişiyoruz. Markalarımızla ortak çalışma fikri heyecan verici. Dezavantajlı grupları güçlendirme ve sosyal etkiyi artırma yolculuğumuza devam ediyoruz” dedi.

İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Programı’na olan ilgi her geçen yıl artıyor. Bu yıl 4 kategoride toplam 316 başvuru geldi, bu programın en büyük ikinci başvuru sayısı oldu. Başvuruların yüzde 61’i kadınlardan geldi. Coğrafi dağılım açısından da ilerleme kaydedildi; 165 başvuru İstanbul dışından geldi. TÜBİTAK’tan destek alan girişimlerin oranı yüzde 30 oldu, bu da Ar-Ge desteklerinden faydalandıklarını gösteriyor. Ayrıca, Kale Grubu’nun Boğaziçi Üniversitesi ile iş birliğiyle başlattığı Dünyasına İyi Bakanlar Akademisi’nde eğitim alan genç bir sosyal girişimcinin finale kalması da önemli bir başarı oldu. Erken, İleri Aşama ve İş Birliği kategorilerindeki kazananlara 250.000 TL, Gençlik Kategorisi kazananına ise 50.000 TL ödül verildi. Ayrıca, kazananlar Kale Grubu ve Impact Hub İstanbul tarafından iş geliştirme ve yatırıma hazırlık desteği, Gençlik Kategorisi kazanan ekibe ise Social Impact Award Türkiye ’24 programına geçiş ve kapasite geliştirme desteği sağlandı.

Kazanan projeler

  • HARCY / Erken Aşama Kategorisi

Harcy, polyester atığını polyester yününe dönüştürerek atık sorununa çözüm sunuyor. Düşük karbon emisyonlu yalıtım malzemeleri üretiyor. Bu sayede döngüsel ekonomiye katkı sağlarken, bütçe dostu ve sağlıklı bir alternatif sunuyor. Bugüne kadar 1,4 ton tekstil atığını ekonomiye kazandırarak karbon emisyonunu azalttı.

  • BLUEIT / İleri Aşama Kategorisi

Blueit, sürekli su kriziyle mücadele ediyor. Sanayide ve ticari yapılarında su kullanımını izleyip optimize ederek su kaynaklarını koruyor. kapsamlı bir süreçle etkin su yönetimi sağlıyor.

  • MORITOYS / İşbirliği Kategorisi

Moritoys, cinsiyet ayrımı yapmayan, yaratıcılığı destekleyen eğitici ve eğlenceli oyuncaklar tasarlar. Misyonları, eğitici, kapsayıcı ve erişilebilir oyunlar sunmaktır. Otizm spektrumunda yer alan çocukları da kapsayan 35’ten fazla ürünü bulunmaktadır. Tohum Otizm Vakfı ile iş birliği yaparak otizmli çocukların faydalanabileceği oyuncaklar üretir.

  • OVERCAMP / Gençlik Kategorisi

Overcamp, tamamen çevrimiçi, ücretsiz ve erişilebilir Bootcamp’ler düzenleyerek engelli bireylerin teknik becerilerini geliştirmeyi amaçlar. Bu sayede bu bireyleri iş piyasasına entegre etmeyi hedefler. Yapay zeka destekli altyapısıyla kurumlar ve engelli bireyleri eşleştirerek iş bulmayı ve kurumlar için katma değer yaratmayı misyon edinir.