Jeotermal Isı Pompaları Doğal Toprak Isısını Kullanıyor

Türkiye’de binalarda tüketilen enerjinin büyük kısmı, son yıllarda artan jeotermal ısı pompaları ile jeotermal kaynaklardan sağlanıyor, önemli tasarruf sağlıyor.

Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, yeryüzünün birkaç metre derinliğinde bile toprak sıcaklığının sürekli 10 derecenin üzerinde olduğunu ve mevsimsel değişikliklerden etkilenmediğini vurguladı. Kındap, Türkiye’de doğalgaz altyapısı bulunmayan bölgelerde ısı pompası kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini ve ilerleyen dönemlerde doğalgaz kullanımının jeotermal kaynaklı ısı pompalarıyla değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Konut ısıtması için jeotermal kaynaklı ısı pompalarının hayata geçirilebileceğine dikkat çeken Kındap, bu uygulamanın Türkiye’nin 2053 “Net Sıfır” hedefine ulaşmasında önemli bir rol oynayabileceğini ifade etti.

Yeni inşa edilen binalarda jeotermal ısı pompalarının kullanımının teşvik edilmesiyle değer yaratılacağını vurgulayan Kındap, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası ortaya çıkan enerji arz güvenliği tehlikesi, başta Avrupa olmak üzere birçok gelişmiş ülkede ısı pompalarının kullanımını artırdı. Birçok klimanın yerini ısı pompaları alacak ve bu sistemin 2050 yılına kadar 2,6 milyar insanın klima ihtiyacını karşılaması bekleniyor” dedi.

Isı pompası kullanımının Türkiye’de son yıllarda arttığını belirten Kındap, “Yeni inşa edilen binaların, ısı pompalarının kurulumuna uygun şekilde tasarlanması gerekiyor. Dünyada hızla yaygınlaşan gelişmiş jeotermal teknolojileri ile entegre bir yaklaşım benimseyerek, sonsuz ve dışa bağımlılığı sıfır olan bir enerji kaynağını ısıtma ve soğutma amaçlı kullanmak mümkün hale gelebilir. Türkiye, iklimlendirme teknolojileri üretimi ve kullanımı konusunda dünya genelinde önemli bir konumda. Bu alanda uzun vadeli kredi ve destek mekanizmalarının geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası, Avrupa Komisyonu’nun 2030’dan önce fosil yakıt bağımlılığını sona erdirmek için önerdiği REPowerEU paketi çerçevesinde, 2030 yılına kadar 30 milyon ısı pompası kurulması hedefleniyor. Kındap, bu süreçte yalnızca konutlarda değil, tüm yaşam alanlarında kendi enerjisini üreten ve tüketen sistemlerin tasarlanıp uygulanması gerektiğine vurgu yaptı.