IVECO ve CNR: Biyo-CNG Atık Çözümü

CNR ve IVECO ortak analizine göre, biyo-CNG atık toplamada en uygun çözüm. “Kuyudan tekerleğe” adı verilen bu çalışma, döngüsel ekonomi için örnek teşkil ediyor.

Kentsel atık toplama araçlarında kullanılan dizel ve sıkıştırılmış doğal gaz karşılaştırıldığında, organik atık biyometanından elde edilen sıkıştırılmış biyometanın çevresel etkilerini değerlendiren araştırmanın öncü destekçisi IVECO oldu.

Araştırmada Avrupa’daki metanla çalışan araçların yaygın olduğu İtalya’daki CNG yakıt istasyonlarının dağılımı referans alındı. “Kuyudan-Tekerleğe” analizi, yakıtların saf karşılaştırmasını yapmak için tesislerin, altyapının veya bakımın dikkate alınmadığı bir yöntemdir. Bu analiz, CO2 tutulumunun üretim zincirindeki rolünü ve endüstriyel süreçlere enerji sağlama yöntemlerini araştırmaktadır.

Çalışmanın sonuçları, sıkıştırılmış biyometanın ulaşım sektörünün karbondan arındırılması ve kentsel alanlarda hava kirliliğinin azaltılması için belirleyici bir rol oynadığını göstermektedir. Analizlere göre, sıkıştırılmış biyometan kullanımı dizele kıyasla iklimi değiştiren gazlarda %96’ya, nitrojen oksit emisyonlarında ise %72’ye varan azalmalar sağlayabilir. Bu önemli azalmaların, Avrupa’nın karbon nötrlüğü hedeflerine ulaşılmasına kesin olarak katkıda bulunacağı belirlenmiştir.

İncelenen yöntemler arasında en iyi sonuçlar, tüm biyometan üretim aşamalarının organik atık yönetiminden anaerobik çürütmeye, iyileştirmeden CO2 tutumuna, biyometan sıkıştırmadan araç yakıt ikmaline kadar aynı sahada ve biyogazın yakılmasıyla üretilen enerji ile beslendiği varsayılarak elde edilmiştir.

IVECO Alternatif Çekiciler İş Geliştirme Başkanı Giandomenico Fioretti:Karbondan arındırmayı etkili ve üretken bir şekilde gerçekleştirmemize yardımcı olabilecek sürdürülebilir teknolojilere yönelik araştırmaları desteklemekten gurur duyuyoruz. IVECO olarak, tüm ürün yelpazemiz ve müşterilerimizin farklı iş alanlarında ihtiyaç duydukları araçların yakıtları için teknolojik açıdan olgun bir kaynak olan biyometanın faydalarına her zaman inandık. CNR liderliğindeki çalışma, biyo-CNG kullanımının çevre için sürdürülebilir bir çözüm olduğunu kanıtlıyor. Ayrıca araçların görev yeteneklerinden ödün vermeden atık toplama için yakıt sağlamak üzere atık ve organik maddeden değer elde ediyor. Bu da döngüsel ekonominin oluşturulabileceğini doğruluyor.”