İTÜ Çekirdek’e “En İyi Kuluçka Merkezi” Unvanı

İTÜ Çekirdek, UBI Global tarafından hazırlanan listede “Dünyanın En İyi Kuluçka Merkezi” seçildi. Bu liste, 94 ülkede faaliyet gösteren 1895‘ten fazla kuluçka ve hızlandırma merkezinin hizmet, performans ve çıktılarına dayalı olarak oluşturuldu. İTÜ Çekirdek, Türkiye’den zirveye yerleşen ilk kuluçka merkezi oldu.

İTÜ ARI Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren İTÜ Çekirdek, UBI Global tarafından düzenlenen endeksle dünyanın en iyi kuluçka merkezi seçildi. Üniversitelere Bağlı Kuluçkalar kategorisinde bu prestijli unvanı kazanan İTÜ Çekirdek, Türkiye’nin girişimcilik ve inovasyon üssü olarak öne çıkıyor. UBI Global, 94 ülkede faaliyet gösteren 1895’ten fazla kuluçka ve hızlandırma merkezinin verilerini değerlendirerek sonuçları açıkladı. Değerlendirme kriterleri arasında başvuru sayıları, mentorluk, destekçi ve eğitmenlerin varlığı, girişimcilere sunulan hizmetler, başarılı girişimci sayısı, istihdam yaratma, yatırım ve ciro gibi faktörler yer aldı.

Belçika’da düzenlenen törende, Belçika Başbakanı Alexander De Croo ve Gent Belediye Başkan Yardımcısı Sofie Bracke‘nin açılışını yaptığı etkinlikte, İTÜ Çekirdek dünyanın en iyi kuluçka merkezi olarak ilan edildi. Bu başarıyla birlikte İTÜ Çekirdek, Türkiye’de bu unvanı kazanan ilk kuluçka merkezi oldu. İTÜ Çekirdek, UBI Global tarafından gerçekleştirilen endekslemeye hem hizmetlerinin kapsamı ve etkisi hem de çıktılarının başarısı açısından değerlendirildi. Bu başarıya, teknoloji girişimlerine sunduğu geniş eğitim, danışmanlık, mentorluk, ağ oluşturma, laboratuvar, patent ve endüstriyel tasarım gibi hizmetlerin yanı sıra kurumsal iş ortakları, PR desteği ve tohum sermayesi gibi faktörler de etkili oldu. İTÜ Çekirdek’ten destek alan girişimlerin büyüme, yatırım alma ve istihdam yaratma gibi başarı kriterleri de incelenerek bu sonuca ulaşıldı.

İTÜ için Büyük Başarı

İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, İTÜ Çekirdek’in sayısal bilgilerini vererek küresel ölçekteki yerini açıkladı. Dikbaş, aşağıdaki sözleri aktardı:

“Dünyanın en köklü ve en iyi üniversitelerinin kuluçka merkezleri değerlendirilmesini de yapan UBI Global, bir önceki Üniversite Kuluçka Merkezlerinin sıralamasında yerimizi ilk beş arasında açıklamış ve o zaman hedefimizi 1.’lik olarak belirlemiştik. Nitekim bu amacımız kısa sürede gerçekleştirip ülkemiz için çok değerli olan bu anlamlı yılda büyük bir başarıya imza attık. İTÜ ARI Teknokent olarak kurulduğumuz günden bu yana teknoloji firmalarına ve girişimcilere teknoloji geliştirmeleri ve bunu ticarileştirmeleri için uygun ortam ve olanakları sunuyoruz. İTÜ ARI Teknokent’in 20. kuruluş yılında, İTÜ Çekirdek olarak, yarattığımız yerel ve bölgesel değer, yaptığımız tüm iş birlikleri ve çalışmalar sayesinde Türkiye’nin ve İstanbul’un küresel bir ‘hub’ olmasında, girişimcileri ile teknolojiye dayalı milli kalkınma seferberliğinde güçlü ve önemli rol oynuyoruz. Bu bağlamda 360 derece destekle girişimlerini büyütmek, ürün ve hizmetlerinin küresel pazar kanallarını açmak ve hızlı bir şekilde gelişmeleri için gerekli çalışmaları gerçekleştiren İTÜ Çekirdek’in elde ettiği bu başarının arkasında yer alıp emeğini sunan tüm girişimcilerimize, mentorlarımıza, yatırımcı ve kurumsal paydaşlarımıza ve tabi ki, kıymetli ve güçlü ekibimize teşekkürlerimi sunuyorum.”

İTÜ Çekirdek’e Destek Büyük

İTÜ Çekirdek kurucusu, İTÜ ARI Teknokent Girişimcilik Programları Direktörü Arzu Eryılmaz ise “İTÜ Çekirdek’in Ön Kuluçka ve Kuluçka Programlarının yanı sıra yerel ve global hızlandırma programlarımızla da girişimlerimizi destekliyoruz. İTÜ Çekirdek’i, eğitimden mentorluğa, kamu fonlarından VC yatırımlarına, laboratuvar imkanlarından patent desteklerine, PR desteğinden satış ve iş birliği olanaklarına kadar ‘bir teknoloji girişiminin ihtiyacı olan her şey’ sağlayan bir kuluçka merkezi olarak konumlandırma hedefiyle hız kesmeden çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.