İş Dünyası Z Kuşağını Yakalamak için Sosyal Ağları Kullanıyor

Z kuşağı, iş hayatında sosyalleşmek için sosyal medyayı tercih ediyor. Z kuşağının sosyal ağlarda kaliteli zaman geçirebilmesi ve şirketlerin bu tarz meydan okumalarla Z kuşağı çalışanlarını memnun edebilmesi, iş dünyasında başarılı bir strateji olarak öne çıkıyor.

Pandemi sürecinde eğitimlerini evde tamamlayan, çevrim içi mülakatlarla işe başlayan ve uzaktan ya da hibrit çalışma modelini benimseyen Z kuşağı, iş arkadaşlarıyla sosyalleşmek için sosyal medyayı kullanıyor. Ancak bu durum, iş ilişkilerinin yüzeysel kalma riskini beraberinde getiriyor.

Yeni nesil çalışan esenliği platformu Wellbees, 2021 yılından bu yana düzenlediği global adım yarışması Wellbees Challenge ile Z kuşağı çalışanlarının sosyalleşme oranını artırmayı başardı.

Wellbees CEO’su Melis Abacıoğlu, adım atmanın ve meydan okumanın genç çalışanlar üzerindeki olumlu etkilerini vurguladı. Wellbees Challenge’a katılan Z kuşağı çalışanların sosyalleşme oranı yüzde 53 arttı.

İş Ortamında Sosyalleşme Beklentileri

Abacıoğlu, iş dünyasının Z kuşağını yakalamak için sosyal ağlara önem vermesi gerektiğini belirtti. Türkiye, internet ve sosyal medya kullanımının en yoğun olduğu ülkelerden biri. Özellikle 35 yaş altındaki internet kullanıcıları, günlük olarak yedi saatin üzerinde internet kullanıyor ve bunun yaklaşık üç saatini sosyal medyada geçiriyor.

Z kuşağının, çalıştıkları şirketlerde inisiyatif alabildikleri, bireysel ve özgür ruhlu olabildikleri, sosyalleşebildikleri bir iş ortamı aradıkları görülüyor. Abacıoğlu, şirketlerin çalışanlarının sosyalliğini ve işe bağlılıklarını artıracak çalışmalar yürütmesi gerektiğini ifade ediyor.

Son olarak, Mayıs ayında sekizincisi düzenlenen Wellbees Challenge’ın Z kuşağı üzerindeki olumlu etkisine dikkat çeken Abacıoğlu, “Wellbees Challenge’ta şirketler daha çok adım atmak için birbirleriyle mücadele ederken, şirketin çalışanları da birbirleriyle yarışıyor. Bu yarışma, Z kuşağının sevdiği oyunlaştırma ve meydan okuma dinamiklerini sağlıklı yaşamla birleştiriyor,” dedi.

Yarışma öncesi, sırası ve sonrasında yapılan değerlendirmelerde, Z kuşağının yarışma sırasındaki sosyalleşme puanı yarışma öncesine göre yüzde 53 artış gösterdi. Yarışma sonrasında da bu artış yüzde 25 olarak devam etti.