IRENA: Yenilenebilir Büyüme Hızı Yetersiz

IRENA, 2030’a kadar yenilenebilir enerji kapasitesini üçe katlamak için yıllık en az %16,4 büyüme gerektiğini belirtti.

IRENA’nın ‘Yenilenebilir Enerji İstatistikleri 2024’ raporuna göre, yenilenebilir enerji dünyanın en hızlı büyüyen kaynağı olmasına rağmen, COP28’de vaat edilen üç kat artış hedefini kaçırma riskiyle karşı karşıya. 2030’a kadar yıllık %16,4 oranında artış gerekiyor.

Yenilenebilir enerjinin 2023’te en hızlı büyüyen enerji kaynağı olduğu belirtilen rapora göre, yenilenebilir olmayan enerji yatırımlarında devam eden düşüş sebebiyle temiz enerji, küresel kurulu güç kapasitesinde fosil yakıtları geçme yolunda ilerliyor. 2023 yılında küresel yenilenebilir enerji kapasitesi %14 artış kaydetti. 

IRENA, 2023’te görülen bu büyümenin de yeterli olmadığına dikkat çekiyor ve bu şekilde büyümenin devam etmesi halinde dünyanın belirlenen hedefi kaçıracağını ve küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2030’a kadar 11,2 teravata ulaşamayacağını belirtiyor. Dünyanın yıllık %10 büyüme oranını koruması durumunda, 2030’a kadar ancak 7,5 teravat yenilenebilir enerji kapasitesi oluşturabileceği hesaplandı.

IRENA Direktörü Francesco La Camera yaptığı değerlendirmede, “Mevcut büyüme hızıyla devam edersek, kabul edilen yenilenebilir enerji kaynaklarının üç katına çıkarılmasında başarısız olacağız ve sonuç olarak Paris Anlaşması ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi hedeflerini riske atmış olacağız’ dedi.