İngiltere, CfD Reformlarıyla Rüzgâr Yatırımlarını Artıracak

İngiltere Hükümeti, yenilenebilir enerjiye ivme kazandırmak için yeni öneriler açıkladı. Karasal rüzgâr tesislerinin ömrü sona yaklaşırken sektörü destekliyor.

11 Ocak 2024’te başlayan istişare sürecinde, Birleşik Krallık’ta düşük karbonlu enerji üretimini teşvik eden Fark Sözleşmeleri (CfD) programında yapılacak değişiklikler gündeme geldi. Bu öneriler, İngiltere’nin açık deniz rüzgâr kapasitesini artırma çabalarının hızlandığı ve 2030 yılına kadar bu kapasitenin önemli ölçüde genişletilmesinin planlandığı bir dönemde ortaya çıktı.

Öneriler arasında öne çıkan yeniliklerden biri, sabit türbinlerin uygun olmadığı derin sularda rüzgâr enerjisi üretimini mümkün kılan yüzer açık deniz rüzgâr teknolojisine odaklanılmasıdır. Bu teknoloji, İngiltere’nin deniz rüzgârı potansiyelini daha verimli kullanmasını sağlayacak.

Ayrıca, istişare süreci kapsamında eskiyen karasal rüzgâr santrallerinin modernize edilmesi ve güçlendirilmesi de önemli bir konu olarak gündeme geliyor. Hükümet, bu santrallerin belirli koşullarda CfD programına başvurarak altyapılarını yenilemelerini ve ömürlerini uzatmalarını hedefliyor.

Bu süreçte, eski karasal rüzgâr santrallerinin “repowering” adıyla yeniden güçlendirilmesi ve sınırlı sayıda projeye CfD kapsamında başvurma hakkı tanınması öneriliyor. Bu adım, İngiltere’nin yenilenebilir enerji hedeflerine katkı sağlamayı amaçlıyor.