İngiltere, Amazon ve Anthropic Ortaklığına Onay Verdi

İngiltere’nin rekabet düzenleyicisi Rekabet ve Piyasalar Kurumu (CMA), Amazon‘un yapay zekâ girişimi Anthropic ile yaptığı ortaklığa onay verdi. Yapılan incelemelerde, ortaklığın rekabet açısından herhangi bir olumsuz etki yaratmayacağı sonucuna varıldı. CMA, Amazon’un Anthropic’e yapacağı 4 milyar dolarlık yatırımın rekabeti olumsuz etkilemeyeceğine ve derinlemesine bir antitröst soruşturması açılmasına gerek olmadığına karar verdi.

İnceleme Sonrası Karar

CMA, bu yılın Ağustos ayında başlayan incelemesinde Amazon’un Anthropic üzerinde bir kontrol yetkisine sahip olmadığını ve yatırımın birleşme senaryosu oluşturmadığını tespit etti. Amazon’un girişimde bir yönetim kurulu koltuğu veya karar alma yetkisine sahip olmaması, düzenleyicinin ortaklıkla ilgili endişelerini azaltan temel faktörlerden biri oldu. CMA, bu durumun birleşme yasalarına aykırı olmadığını açıkladı.

Amazon: “Rekabeti Teşvik Ediyoruz”

Amazon yetkilileri, CMA’nın kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, bu yatırımın üretken yapay zekâ alanında rekabeti teşvik etmeye yardımcı olduğunu vurguladı. Amazon sözcüsü, “İngiltere Rekabet ve Piyasalar Kurumu’nun bu iş birliği konusunda yargı yetkisinin olmadığını kabul eden kararını memnuniyetle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Anthropic: “Bağımsızlığımız Korunuyor”

Anthropic yetkilileri ise ortaklığın, şirketin bağımsız yapısını etkilemeyeceğini belirtti. Yapay zekâ girişimi, kurumsal bağımsızlığını koruyarak, farklı stratejik ortaklıklar kurma özgürlüğüne sahip olduğunu ifade etti. Anthropic sözcüsü, “Bu ortaklık, bağımsızlığımızı veya başkalarıyla iş birliği yapma yeteneğimizi sınırlamıyor” dedi.