İlk tam elektrikli Jeep: Avenger

Jeep’in ilk tam elektrikli otomobili Avenger, küçük boyutuna rağmen büyük özellikler sunarak Jeep’in elektrikli araçlarında bir volüm üretici olmasını sağlıyor. Üstelik araç, arazici özelliklere ihtiyaç duymadan 4×4 yetenekleriyle birlikte geliyor.

Jeep’in en küçüğü ve aynı zamanda ilk tam elektrikli modeli olan Avenger, Avrupa’da Yılın Otomobili dahil olmak üzere 2023 yılında şimdiden çok sayıda önemli uluslararası ödüle layık görüldü. Kompakt boyutlarına rağmen Avenger, Jeep’in genel karakterinden ödün vermeden teknolojik özellikleriyle dikkat çekiyor.

Avenger, Jeep’in küresel elektrifikasyon stratejisinin önemli bir adımı olarak, 2030 yılında sıfır emisyonlu lider SUV markası olma hedefine doğru ilerliyor. Jeep, ürün gamını tamamen elektrikli hale getirme yolunda önemli bir adım olan Avenger’i piyasaya sürerek bu stratejisini destekliyor. Ayrıca önümüzdeki yılın en çok satan modeli olması beklenen Avenger, 2026 yılına kadar dört adet BEV modeli ve 2030 yılından önce Avrupa’da yalnızca tam elektrikli Jeep’lerin öncüsü olacak.

Elektrikli otomobil Avenger sokağın gözdesi
Elektrikli aracın içi de dışı gibi çarpıcı

Avenger hem işlevsel hem havalı

Araç, küçük elektrikli SUV olarak metropollerde havalı bir görünüm sunarken, arazide de eğlenceli bir deneyim vadediyor. Bu iddiasını desteklemek için Avenger, muhtemelen 130 HP‘lik 1.2 turbo motorlu Mild Hybrid, 4xe ve tam elektrikli versiyonlarıyla Stellantis’in 400V‘lik CMP2 yeni platformunun tüm seçenekleriyle donatılıyor. Bu çeşitlilik, Avenger’ı öncü olma yolunda önemli bir avantaj sağlayacak.

Daniele Calonaci tarafından İtalya’da tasarlanan, 110 bin üretim kapasitesine sahip olan ve Polonya’daki Tychy fabrikasında üretime başlanan bu Avrupalı Jeep, B-segmentinde yer alıyor. Avenger, çevik yapısı ve 4,08 metrelik uzunluğuyla Renegade’den daha dinamik bir görünüm sunarken, aynı zamanda 16 santimetre daha kısa bir yapısıyla dikkat çekiyor.

Avenger, kavisli 7’li panjuru, kısa apron çıkıntıları, klasik trapezoid açılı geniş çamurluklar ve arazi tipi gövde parçalarıyla tam anlamıyla bir Jeep tasarımına sahip. Gömülü LED farları ve düz hatlarıyla dikkat çeken Avenger, Longtitude, Altitude ve Summit paketlerinin yanı sıra özel mavi çeki halkalı ve kompetisyon etiketli Mopar ekstra donanımlarıyla da markanın karakterini tam anlamıyla yansıtıyor.

Elektrikli otomobil Avenger, 6 farklı sürüş programına sahip

Elektrikli araç, 20 derecelik yaklaşma, 32 derece kaçış ve 20 derecelik rampa açılarıyla dikkat çekiyor. 200 mm’lik yerden yüksekliği ve çizilmelere dayanıklı alt koruma kuşaklarıyla maceralarda güvenliği sağlıyor. Henüz eCMP2 platformunun dört tekerlekten çekişli versiyonları piyasaya sürülmemiş olsa da Avenger’ın standart olarak sunulan Selec-Terrain sistemi sayesinde kar, çamur, kum gibi farklı zeminlerde 6 farklı sürüş programıyla ayarlanabiliyor.

Gelecekte arka aksta yer alacak ayrı bir e-motor ile elektrikli dört tekerlekten çekişli versiyonunun da gelmesi bekleniyor. Bu özellikler, Avenger’ın hafif arazi gezilerinin ötesine geçebileceğini gösteriyor. Ayrıca, Avenger’ın B-segmentinde benzersiz bir seçenek olacağını da belirtmek gerek.

Jeep, tam elektrikli filosunu genişletmeye devam ediyor. Önce daha büyük bir model olan OffRoader Recon, ardından lüks elektrikli Wagoneer S, Jeep’in tam elektrikli filosuna katılacak. Ancak eylül ayında Türkiye’ye gelecek olan Avenger’ın Jeep markası için büyük bir satış rekoru kıracağını tahmin etmek zor değil.

Avenger, Jeep’in ilk tamamen elektrikli otomobili olarak dikkat çekiyor.