Honda, Hidrojen Çalışmalarına Ağırlık Veriyor

Geleceğin teknolojilerini sürdürülebilirlikle buluşturan Honda, hayata geçirdiği hidrojen çalışmaları kapsamında 2050 yılına kadar karbon ayak izini nötrlemeyi amaçlıyor.

Geçtiğimiz günlerde hidrojen alanındaki çalışmaları hakkında basın toplantısı düzenleyen şirket, güncel çalışmalarını ve gelecek hedeflerini paylaştı. Hidrojeni şirket anlayışına entegre eden Honda gerek ürünlerinde gerekse kurumsal faaliyetlerinde “karbon nötr” konumuna gelmeyi hedefliyor. Şirket, elektrikle birlikte hidrojeni de yüksek potansiyelli enerji taşıyıcılarından biri olarak görüyor. Ürettiği hidrojen yakıtlı otomobiller ile karbon salımını en aza indirgemek için çalışıyor.

Yaklaşık 30 yıldır hidrojen çalışmalarını sürdüren Honda, 2013’ten beri yeni nesil yakıt hücresi sisteminin geliştirilmesi konusunda General Motors ile ortak çalışıyor. Bu bağlamda şirket, 2024’te Kuzey Amerika ve Japonya’da GM ile ortaklaşa geliştirilen yeni nesil yakıt hücresi sistemine sahip bir FCEV modelini piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Hidrojen teknolojilerini sıfır karbon hedefiyle buluşturmak için çalışmalarına ağırlık veren Honda, 2020’lerin ortalarında yenil nesil yakıt hücresi sistemine sahip araçları satışa çıkarmaya hazırlanıyor. Satış planı ilk olarak 2 bin adet, 2030’da 60 bin adet ve 2030’ların ikinci yarısında yılda birkaç yüz bin adet olarak öngörülüyor.

Enerjiyi hem yüksek yoğunlukta depolayabilen hem de depoyu hızlı bir şekilde doldurabilen hidrojen, büyük ölçekli araçlar için etkili bir güç kaynağı olarak görülüyor. Temiz ve sessiz bir güç kaynağı olan hidrojen, Honda için bu açıdan büyük önem taşıyor.

Tüm bu çalışmalarına ek olarak Japonya’da hidrojen ekosisteminin kurulması için çalışan Honda, Avrupa’ya da bu ekosistemi taşımayı hedefliyor. Şirket, çalışmalarını daha temiz ve yaşanabilir dünya için geliştiriyor.