Hedef: Yeşil Buhar ile Karbon Salınımını Azaltmak

Kocaeli’deki bir teknoloji firması, yeşil buhar sistemi geliştirerek karbon salınımını ve endüstriyel tesislerin fosil yakıt bağımlılığını azaltmayı hedefliyor.

Bilişim Vadisi’nde geçen yıl çalışmalara başlayan şirket, TÜBİTAK AR-GE Desteği ve Bilişim Vadisi Kuluçka Destek Programı’ndan yararlanarak, endüstriyel tesislerin karbon emisyonlarını düşürecek ve yakıttan tasarruf sağlayacak güneş enerjisiyle çalışan “yeşil buhar üretim sistemi pilot tesisini geliştirdi.

Güneşten gelen ısıl enerjiyi aynalarla kulede toplayıp yoğunlaştırarak sıfır karbon emisyonlu kızgın yağ veya buhar üreten sistem, modüler ünitelerde depolanan enerjiyle kimya, tekstil, gıda ve medikal sektörlerinde kurutma, ısıtma, yıkama ve işleme işlemlerinde kullanılabiliyor. Firma, sanayi kuruluşlarına düşük maliyetle termal enerji sağlama, modüler termal depolama üniteleriyle enerji güvenliğini arttırma ve karbon salımını azaltarak karbon kredisi kazanma imkanı sunacak sistemin patent alma ve endüstriyel tesislerle anlaşma çalışmalarını sürdürüyor.

Heliosteam şirketinin ortaklarından Bener Karadeniz, “Dünyada kullanılan enerjinin %50’si ısınma amaçlı. Bu enerjinin 3/1’i endüstriyel tesislerde ısıtma amaçlı kullanılmaktadır. Biz buna alternatif olarak ısıyı güneş enerjisinden sağlıyoruz. Bunu da geliştirdiğimiz teknikle güneş varken veya yokken depolayarak 24 saat tesislerin hizmetine sunuyoruz.” diye konuştu.

Aynalardan oluşan güneş tarlasından toplanan ışığı bir noktada yoğunlaştırarak yüksek sıcaklıklara ulaştıklarını vurgulayan Karadeniz, “Şu anda 250 dereceye çıktık. Endüstriyel tesisin ihtiyacı 750 dereceyse, o sıcaklıklara da ulaşabiliyoruz. Tekniğimizin benzeri bulunmuyor, yakın coğrafyamızda da yok. Ayrıca, azalttığımız bakım ve kurulum maliyetleriyle tesisin fiyatı da düşük.” dedi.

Karadeniz, hedeflerinin gıda, kimya ve tekstil sektörlerindeki karbon emisyonunu düşürmek olduğunu belirtti. “Bu sektörlerdeki karbon emisyonunu düşürmek istiyoruz. Ülkemizde bu tesisler, sınırda karbon vergisinden en çok etkilenecek tesislerdir. Avrupa Birliği’nin ülkemize uygulamaya başladığı karbon vergisinin azaltılması konusunda yapılacak ilk hamlelerden biri budur.” değerlendirmesinde bulundu.