Güneşle Yeşil Dönüşüm: Sanayici Adım Adım!

Çukurova Isı Pazarlama Müdürü Osman Ünlü, enerji dönüşümünün fabrikaların ısıtma sistemlerini de etkilediğini belirterek, sanayicilere güneş enerjisi santrallerinin (GES) sunduğu fırsatlar ve elektrikli ısıtıcı pazarının büyümesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin Güneş Enerjisi Kapasitesi Artıyor

TEİAŞ verilerine göre, Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücü Haziran ayında 14.993 MW’a ulaştı. Türkiye Ulusal Enerji Planı’na göre bu kapasitenin 2035 yılına kadar 52.900 MW’a çıkarılması hedefleniyor. Bu durum, özellikle yeşil dönüşüm ve AB’nin sınırda karbon düzenlemesi nedeniyle ihracat yapan sanayicilerin gündeminde olan güneş enerjisi yatırımlarını daha da önemli hale getiriyor.

Yeni Regülasyonlar Yatırımları Teşvik Ediyor

Sanayicilere GES kurulu gücünün iki katına kadar ek kurulum yapma izni veren yeni düzenlemeler, bu alana yapılacak yatırımları destekliyor. Bu düzenleme, sanayicilere 500 megavat ve üzeri kapasitelerde lisanssız santral kurulum imkânı sunarken, kullanılan malzemeler için katma değer vergisi (KDV) istisnası da GES yatırımlarını cazip hale getiriyor.

Osman Ünlü, enerji fiyatlarındaki artış, yeşil dönüşüm ve AB’nin sınırda karbon düzenlemesi nedeniyle sanayicilerin güneş enerjisine yöneldiğini ifade etti. Enerji dönüşümünün, fabrikaların enerji tüketiminde yüzde 40 ila yüzde 60 pay alan ısıtma sistemlerini de etkilediğini belirtti.

Elektrikli Isıtıcı Pazarı Büyüyor

“Sanayiciler, GES yatırımlarından maksimum fayda sağlamak için ihtiyaç fazlası enerjiyi, fabrikalarındaki mevcut sistemleri elektrikle çalışan çevreci teknolojilerle yenileyerek değerlendiriyor. Bu durum, elektrikli ısıtıcı pazarının son 3 yılda yüzde 35 büyümesine katkı sağladı,” diyen Ünlü, sanayicilerin GES’den sağlanan elektriği değerlendirmek için elektrikli ısıtıcılara yöneldiğini belirtti.

Verimlilik ve Teknoloji

Ünlü, elektrikli ısıtıcıların verimliliğini artırmak için halojen lambaların önemine dikkat çekti. “Halojen lambaya sahip bir ısıtıcı, standart rezistanslı elektrikli cihazlara göre yüzde 40 daha verimli oluyor” diye ekledi.

Sanayicilerin yeşil dönüşümde GES yatırımlarını değerlendirmeleri, enerji maliyetlerini düşürmeleri ve çevresel etkileri azaltmaları açısından büyük önem taşıyor. Çukurova Isı, sunduğu çözümlerle bu dönüşüme katkı sağlamayı hedefliyor.