Güneş Enerjisi Sektörü Avrupa’da 826 Bin İstihdam Sağladı

SolarPower Europe’un raporuna göre, 2023 sonu itibarıyla AB’de güneş enerjisi sektörü 826 bin kişiye istihdam fırsatı sundu.

SolarPower Europe’un yıllık AB Güneş Enerjisi İşleri raporuna göre, 2023 sonunda AB güneş enerjisi sektörü 826 bin kişiye istihdam sağladı. Bu, 2022’ye göre %27’lik bir büyümeyi temsil ediyor. Ancak raporda, 2024’te güneş enerjisi istihdamındaki büyümenin duracağı ve bu yıl yalnızca %0,4’lük bir artış beklenildiği vurgulanıyor.

Rapora göre, AB’de güneş enerjisi işgücü büyümesindeki duraklama, özellikle çatı pazarında 2024’te beklenen daha yavaş güneş enerjisi dağıtımını ve üretim sektöründeki zorlukları yansıtıyor.

Rapor, Almanya’nın 2022’de üçüncü sıradan yükselerek, 2023’te Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi iş gücüne sahip ülke olarak Polonya’yı geride bıraktığını ortaya koyuyor. AB’deki en büyük güneş enerjisi iş gücü sıralamasında Polonya’nın ardından İspanya, İtalya, Romanya, Hollanda ve Fransa yer alıyor.

Yavaşlamaya rağmen AB, Avrupa’nın rekabet gücü ile iklim ve enerji güvenliği hedefleri doğrultusunda güneş enerjisi iş gücünü artırmaya ve 2027’ye kadar 1 milyon iş imkanı sunmaya devam edeceğini belirtiyor. Sunulan politika önerileri ise şöyle:

  • Ulusal düzeyde işçi ve beceri setlerine olan kesin ihtiyacın değerlendirilmesi.
  • Tüm yenilenebilir enerji alanında kariyer yolları oluşturulması.
  • Yaklaşan AB Elektrifikasyon Eylem Planı kapsamında bir elektrifikasyon becerileri stratejisi oluşturulması.
  • STEM eğitiminin ve kariyerlerinin görünürlüğü ile çekiciliğinin artırılması.
  • Eski fosil endüstrilerdeki işçilerin yeniden eğitilmesi.
  • Avrupa’da becerilerin dolaşımının desteklenmesi.
  • Elektrik mesleki eğitimi içinde güneş enerjisine özgü eğitimlerin geliştirilmesi.