Güneş enerjili dev askeri drone stratosferde test edildi

ABD ve Japonya, yüksek irtifa platform istasyonu olarak görev yapacak, 68 kilograma kadar yük taşıyabilen güneş enerjili drone geliştirdi.

İnsansız hava araçlarının (İHA) gelişimi küresel çapta sürerken, ülkeler ve şirketler bu araçların uçuş sürelerini uzatmak için çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda ABD’li AeroVironment ve Japon SoftBank, aylarca havada kalabilen güneş enerjili bir İHA geliştirdi.

AeroVironment, ticari ve askeri amaçlar için geliştirdiği yüksek irtifa platform istasyonu (HAPS) Sunglider’ın yeni versiyonu olan Horus A’yı tanıttı. Bu güneş enerjili insansız hava aracı, 78 metre kanat açıklığına sahip, 1,5 kW kullanılabilir güç sağlıyor ve 68 kilograma kadar yük taşıyabiliyor. Stratosferde, yani yaklaşık 20 km irtifada uçabilen Horus A, uzun süreli görevler için tasarlandı.

Horus A, geçtiğimiz günlerde test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Yüksek irtifa iletişimi, navigasyon, uzay farkındalığı ile istihbarat, gözetleme ve keşif görevleri için tasarlanan bu araç, Sunglider’ın gelişmiş bir versiyonu olarak öne çıkıyor. Stratosferde istikrarlı, yüksek hızlı ve güvenilir mobil bağlantı sağlama amacıyla, yapısal ve işlevsel performansında çeşitli iyileştirmeler yapıldı.

SoftBank’ın ortağı AeroVironment, ABD Savunma Bakanlığı ile gerçekleştirilen bir saha testinde ortaklaşa geliştirilen Sunglider’ı kullandı. Bu test, Sunglider’ın çoklu yük taşıma kapasitesi ve stratosferik uçuş kabiliyetlerinin Savunma Bakanlığı’nın gereksinimlerini başarıyla karşıladığını gösterdi.

Horus A, görev uçuşu sırasında aynı anda bir Sentetik Açıklıklı Radar ve Taktik Sınıf Ağ Telsizi çalıştırmayı başardı. Ayrıca, aracın olumsuz ve türbülanslı hava koşullarında etkili manevra kabiliyeti, güvenli iniş yapma yeteneği ve gelecekteki uzun süreli görevler için stratosfere geri dönmeye hazır olma durumu da test edildi.

ABD Ordusu’ndan uçuşa elverişlilik onayı alan Horus A, ulusal hava sahasında uçuş testlerinin devamı için FAA Özel Uçuşa Elverişlilik Sertifikası aldı. Araç, operasyonel faaliyete geçmeyi hedefliyor.