GPT-4o Mini Piyasaya Çıktı

OpenAI, GPT-4o mini isimli yeni hafif (lightweight) modelini piyasaya sürdü. GPT-4o mini, şirketin ChatGPT’yi destekleyen amiral gemisi büyük dil modelinin daha küçük ve daha uygun fiyatlı bir versiyonu olarak karşımıza çıkıyor.

GPT-4o Mini’nin Öne Çıkan Özellikleri

OpenAI, GPT-4o mini modelini tanıttı. Bu yeni model, şu anda sadece metin ve görüntü ile çalışıyor ancak ilerleyen dönemde ses ve video gibi diğer içerik türlerini de işleyebilecek. GPT-4o mini, OpenAI’ın şimdiye kadar sunduğu en küçük modeli olan GPT-3.5 Turbo’ya kıyasla geliştiricilere %60 daha uygun fiyata mal olacak.

Geliştiriciler, 1 milyon girdi token’ı başına 5 dolar ve 1 milyon çıktı token’ı başına 15 dolar ödeyecekler. GPT-4o mini, saniyede yaklaşık 67 token ileterek GPT-3.5 Turbo kadar hızlı çalışması hedefleniyor. Ancak bunun ötesinde, GPT-4o mini bugünden itibaren ücretsiz ChatGPT kullanıcıları için GPT-3.5 Turbo’nun yerini alacak.

GPT-4o Mini’nin Performans Değerlendirmesi

OpenAI’a göre, GPT-4o mini’nin Kitlesel Çoklu Görev Dil Anlayışı Ölçütünde (MMLU) %82’lik bir puan elde ettiği belirtiliyor. Bu ölçüt, 57 akademik konuda 16 bin çoktan seçmeli soru içeriyor. GPT-4o, aynı ölçütten %88.7 puan almıştı. GPT-4o mini, GPT-4o’yu geçememiş olsa da %70 puan alan GPT-3.5 Turbo’yu geride bırakıyor.

GPT-4o mini, MMLU ölçütünde %77.9 alan Gemini Flash ve %73.8 performans gösteren Claude Haiku’yu geride bırakıyor. Çok modlu bir muhakeme değerlendirmesi olan MMMU’da ise %59.4 puan alarak %56.1 puan alan Gemini Flash ve %50.2 puan alan Claude Haiku’dan daha iyi performans gösteriyor.

GPT-4o Mini iPhone’lara Geliyor

OpenAI’ın Ürün Başkanı Olivier Godement’ın aktardıklarına göre, GPT-4o mini, Apple Intelligence aracılığıyla bu sonbaharda kullanıma sunulacak. Ancak model, cihaz üzerinde değil OpenAI bulut sunucularında çalışacak.