Google Deepmind, Barkour’u Robotlar için Sunuyor

Google‘ın yapay zekâ şirketi DeepMind, dört ayaklı robotların performansını değerlendirmek için yeni bir sistem olan “Barkour“u duyurdu.

DeepMind’in araştırma ekibi, Barkour’un, gerçek hayvanlardan esinlenen robotların performansını ölçmek ve karşılaştırmak için bir referans noktası sağlamayı hedeflediğini belirtti. Ekip, hedeflerine ulaşmak için laboratuvarda bir engel parkuru oluşturarak bir köpeğin bu parkuru koşmasını sağladı. Yapılan çalışmalar, dört ayaklı robotların hayvanlarla benzer yetenekler sergileyebildiğini ortaya koyuyor.

Dört ayaklı robotlar, zaten belli bir seviyeye gelmişti; şimdi de insan formunda iki ayaklı robotlar gündemde. Bu robotlar, birçok alanda yer bulabiliyor. Üretim sürecinde, laboratuvarlarda ve daha birçok projede robotları görmek mümkün.

Bu amaçla kullanılan birçok robot olsa da en biliniri, Boston Dynamics’in Spot robotu.  Bununla birlikte birçok startup ve araştırma kuruluşu da kendi dört ayaklı robotlarını geliştiriyor. Xiaomi gibi markalar da kendi robotlarını geliştirmek için adımlar atıyor. İki ayaklı robotlar gelişmeye devam ederken, dört ayaklı robotlar da görevlerine devam ediyor.

Google Deepmind’in araştırması, köpek parkuru üzerinden kuruluyor.

Google Deepmind, araştırmasıyla performans ölçüyor

Google’ın yapay zekâ ekibi olan DeepMind, bu robotların performansını ölçmek için potansiyel bir değerlendirme sistemini açıklayan bir araştırma makalesi yayınladı. “Barkour” adı verilen bu makalenin etkisi ve işlevi büyük bir merak konusu haline geldi. Google Research, dört ayaklı robotların yıllar içinde gerçekleştirdiği etkileyici başarılarıyla dağlara tırmanma, koşma ve atlama gibi birçok yeteneğe sahip olduklarını vurguluyor. Ancak bu makinelerin etkinliğini değerlendirmek için gerçek bir ölçüt bulunmuyor.

Yapılan araştırmaya göre, hayvanlardan ilham alan bu makineler için en uygun performans ölçütünün gerçek hayvanların robotik karşılıkları olduğu tespit edildi. Bu nedenle laboratuvar ortamında, bir köpeğin koşabileceği bir engel parkuru oluşturuldu. Parkur, 5×5 metrelik bir alanda dört engel ile tasarlandı. Bu parkurun, ilham kaynağı olan köpek şovlarının daha yoğun bir versiyonu açıklandı.

Google Deepmind, robotlar için köpek parkuru testi hazırladı.

Performans değerlendirmesi, 0 ile 1 arasında bir ölçekte gerçekleştiriliyor. Robotun, benzer boyuttaki bir köpeğin aynı sürede geçebildiği alanda başarılı bir şekilde ilerleyip ilerlemediğini belirlemek için basit bir ikili değerlendirme yapılıyor. Yavaş hızlar, engelleri atlamama veya başarısız olma durumlarında cezalar uygulanıyor.

Google, yaptığı çalışma hakkında ise şunları aktardı: “Koşan robotlar için bir ölçüt oluşturmanın, hayvanların hareket yeteneklerinin ölçülmesinde önemli bir ilk adım olduğuna inanıyoruz. Bulgularımız, Barkour’un uyarlanabilir ve zorlu bir ölçüt olduğunu ve öğrenme tabanlı yöntemimizin bir dört ayaklı robota çeşitli çevik düşük seviye becerileri gerçekleştirebilen tek bir düşük seviye politika sağladığını gösteriyor.”

Şirket, Barkour’un beklenmedik olaylar ve donanım sorunlarıyla karşılaşıldığında bile etkili bir ölçüt olduğunu belirtti. Denemelerde kullanılan robot köpek, başarısızlık durumunda kendi kendine ayağa kalkabilme ve başlangıç noktasına geri dönebilme yetisine sahip olduğunu gösterdi.