Girişimde Kadın Gücü Projesi

Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) yürütücülüğünde ve Türkiye İş Bankası desteğiyle gerçekleştirilen Girişimde Kadın Gücü Projesi, kadın girişimcilerin iş geliştirme süreçlerine daha hızlı adapte olmalarını sağlıyor.

Bu kapsamda Erzurum’da düzenlenen İlham Buluşması, kadınların iş dünyasındaki rollerini güçlendirmeye yönelik önemli adımların atılmasına vesile oldu.

Türkiye’de Kadın Girişimcilik Oranı Dünya Ortalamasının Altında

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İş Dünyasında Kadın Komisyonu (İDK) Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, Türkiye’de kadın girişimci oranının %17 ile dünya ortalamasının oldukça altında olduğunu belirtti. Türkiye’nin kalkınma yolculuğunda kadınların aktif rol almasının önemine değinen Açık, “Ülkemizin kalkınma süreci, kadınların hayatın her alanına etkin katılımıyla ivme kazanacaktır” dedi.

İş Bankası’ndan Kadın Girişimcilere Tam Destek

İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Pazarlama Bölümü Birim Müdürü Nazlı Coşkun, projenin ikinci fazında daha fazla girişimci kadına ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı. 2023 yılı itibarıyla girişimci kadınlara 35 milyar TL finansal destek sağladıklarını belirten Coşkun, kadınların ekonomiye katılımının sürdürülebilir kalkınma açısından kritik olduğunu vurguladı. İş Bankası, kadın işletmecilere yönelik finansal okuryazarlık eğitimleri ve iş geliştirme desteği ile kadın girişimciliğini teşvik etmeyi sürdürüyor.

Kadın Girişimciler İçin Kooperatiflerin Önemi

İPEKYOLUSİFED Başkanı Mehmet Nuri Alim, Erzurum ve çevresindeki kadın girişimcilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekerek, kadın kooperatiflerinin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Alim, “Kooperatifler, kadınların kendi işlerini kurmalarını sağlarken istihdam olanaklarını da artırır ve ekonomik kalkınmaya önemli katkı sunar” dedi. Erzurum’da kurulan kooperatiflerin yalnızca birkaçının devlet desteği alabildiğini belirten Alim, bu yapıların sürdürülebilir kalkınma için kritik olduğuna dikkat çekti.

İlham Veren Kadın Girişimciler

Etkinlikte, girişimci kadınların başarı hikayeleri paylaşıldı. TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi Semrin Kaleli ve TOBB Erzurum Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Kübra Alioğulları, girişimcilik serüvenlerini anlatarak katılımcılara ilham verdi.

81 İlde Eğitim ve Mentörlük Programlar

Girişimde Kadın Gücü Projesi, 2024-2026 döneminde 81 ilde 6.500 girişimci kadına ulaşmayı hedefliyor. Eğitimlerin yanı sıra mentörlük programları, tasarım odaklı düşünme eğitimleri ve girişimci kadınlar ile ilham buluşmaları ile kadınlar arasında iletişim köprüsü kurulması amaçlanıyor. Ayrıca, Türkiye İş Bankası da 100 girişimci kadına iş geliştirme desteği sunacak.