Gaziantep’te Geliştirilen Yazılımla Lisanslı Ürünler Sanal Pazarda

Gaziantep’te bir firma, geliştirdiği yazılımla çiftçilerin lisanslı depo ürünlerini sanal pazarda satışa sunarak, ürünlerin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlıyor.

Gaziantep’te girişimci Beyazıt Kölemen, lisanslı depolardaki ürünlerin internet üzerinden kontrol edilmesini sağlayacak bir yazılım geliştirdi. Teknopark’tan aldığı destekle hazırladığı projede, Kölemen; lisanslı depoları, Merkezi Kayıt Kuruluşu’nu (MKK), Toprak Mahsulleri Ofisi’ni (TMO), Türkiye Ürün ve İhtisas Borsası’nı (TURİB) ve Takasbank’ı sisteme entegre etti.

Sistem, lisanslı depodaki ürünleri hasat dönemi, yetiştiği bölge ve kalitesine göre sınıflandırarak elektronik pazarda satışa sunuyor.

Beyazıt Kölemen, “7 yıldır her geçen gün üzerine koyarak geliştiriyoruz. Şu anda yaklaşık 5 milyon tonluk bir ürünün işlenmesi, depolanması ve Borsa İstanbul’a kota ettirilmesiyle ilgili süreçlerin hepsini gerçekleştiriyoruz. Türkiye’de yeni oturan bir sistem, her geçen gün yeni depo ekleniyor. Yakın bir zamanda açılacak depolarla sayının 400, 500’ü bulmasını bekliyoruz” dedi.

Türkiye Standartları Enstitüsü’nün belirlediği standartlar çerçevesinde birçok tarımsal ürün burada belirli kalite kriterlerinden geçerek, doğru bir süreç sonrası ürün depolanıyor. Önceden çiftçiler sıra bekliyor ve yoğunluk oluyordu. Ürünü devlet dışında bir yere satmak istediğinde standart sorunları çıkıyordu. Hangi şartlarda nasıl bir yerde beklediği belirsizdi. Sistem şu an bunları tamamen güvence altına aldı.

Örnek veriyorum Van’ın herhangi bir ilçesinde yetişen ürünün kalitesini tüm Türkiye’den sistem üzerinden anlık olarak takip edebiliyoruz. İstanbul’dan bir şirket, Diyarbakır’dan bir ürün almak istediğinde o ürünün kalitesini ve kriterlerini her yerden anlık olarak görüyor. Buğday için kaçıncı sınıf, yöresi neresi ve hasat zamanı ne zaman gibi kriterlerle Borsa İstanbul’un verdiği Merkezi Kayıt Kuruluşu ve bir bankayla entegre çalışıyoruz. Ürünleri elektronik ürün senedi dediğimiz belgeye dönüştürebiliyoruz” Değerlendirmesinde bulundu.