Fosil Yakıt Tüketiminde Rekor Artış

Enerji Enstitüsü‘nün 2023 Dünya Enerjisi İstatistiksel İncelemesi’ne göre, fosil yakıt tüketimi ve enerji emisyonları tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı.

Enerji Enstitüsü’nün hazırladığı “Dünya Enerjisi İstatistiksel İncelemesi” raporu, 2023 yılında küresel fosil yakıt tüketimi ve enerji emisyonlarının rekor seviyelere ulaştığını ortaya koydu.

Fosil yakıtların küresel enerji karışımındaki payı yıl bazında azalmasına rağmen, yenilenebilir enerji kaynaklarının ölçeği artış gösterdi. Artan fosil yakıt talebi, küresel sıcaklık artışlarını sanayi öncesi döneme göre 1,5 derece sınırlandırmak için gerekli olan düşük karbonlu enerjiye geçişte önemli bir engel teşkil ediyor.

Bilim insanları, 1,5 derece eşiğinin aşılmasıyla sıcak hava dalgaları, kuraklık ve sel gibi aşırı hava olaylarının sıklığının ve şiddetinin artacağını belirtiyor.

İlgili raporda, farklı bölgelerde fosil yakıt kullanımında değişen eğilimler kaydedildi. Avrupa’da fosil yakıtların enerjideki payı sanayi devriminden bu yana ilk kez yüzde yetmişin altına düştü.

Enerji Enstitüsü İcra Kurulu Başkanı Nick Wayth, gelişmiş ekonomilerde fosil yakıtlara olan talebin zirveye ulaştığını belirtti.