Fosil Yakıt Finansmanı Vergi Cennetinde Gizleniyor.

Trilyonlarca dolarlık fosil yakıt finansmanı vergi cennetleri üzerinden yönlendiriliyor ve bankalar bu durumu “yeşil aklama” ile gizliyor.

Fosil yakıt şirketlerine verilen trilyonlarca dolarlık banka desteği, Hollanda dahil birkaç ülkedeki şeffaf olmayan finans merkezleri aracılığıyla sağlanıyor.

Vergi adaletsizlikleri ve uluslararası vergi kaçakçılığına karşı mücadele eden Tax Justice Network tarafından yapılan araştırma, enerji sektöründeki şeffaflık eksikliğine dikkat çekiyor. Çalışma, 2016-2023 yılları arasında fosil yakıt şirketlerine (kömür madencileri ve nakliye firmaları gibi) 60 küresel banka tarafından sağlanan 6.9 trilyon dolarlık sendikasyon finansmanını inceliyor. Bu finansman krediler, kredi hatları ve tahvilleri kapsayacak şekilde sınıflandırılmıştır.

Raporun yazarlarından Franziska Mager, “Bankalar ve fosil yakıt şirketlerinin, fosil yakıt sektörüne ne kadar para yatırdıklarını gizlemek için finansmanlarında yeşil aklama yaptıklarına dikkat çekiyoruz” dedi.

Öte yandan, Hollanda, düşük vergiler nedeniyle para akışlarının merkezi olarak görülme imajını değiştirmek için bir dizi reform gerçekleştirdi.

Hollanda Maliye Bakanlığı sözcüsü, vergi kaçakçılığıyla mücadelede önemli adımlar attıklarını ve ülke aracılığıyla para akışlarını hedef alarak “durumu istismar eden yapıların” karşısında durduklarını belirtti ve düşük vergili ülkelerden gelen para akışının azaldığını ifade etti.

Çalışmada vurgulanan sendikasyon finansmanı, fosil yakıt sektörüne yapılan toplam banka kredilerinin küçük bir kısmını temsil etse de, çalışmanın yazarları bu durumun fosil yakıt finansmanının tam kapsamının nasıl gizlendiğini gösterdiğinin altını çizdi.

Büyük bankalar, yatırımcılar ve çevre savunucuları tarafından fosil yakıt finansmanında kesintilere gitmeleri yönünde artan bir baskı altındalar. Avrupa İklim Değişikliği İzleme Servisi geçen hafta, 2024 yılında dünyanın kayıtların başladığı günden bu yana en sıcak Kuzey Yarımküre yazını yaşadığını ve ülkelerin gezegeni ısıtan emisyonları kesmemeye devam etmeleri halinde aşırı hava olaylarının daha da şiddetleneceğini açıkladı.