EPİAŞ ve Verra Karbon Ticaretinde İş Birliği Yapacak

EPİAŞ ve Verra, karbon kredisi ticareti için iş birliği mutabakatı imzalayarak, iklim eylemi ve sürdürülebilir kalkınma alanında ortak adımlar atmaya hazırlanıyor.

EPİAŞ ve Verra CEO’ları, Mutabakat Belgesi’ni imzalamak için Climate Week NYC etkinliğinde buluştu. Bu anlaşma, Verra onaylı karbon kredilerinin EPİAŞ platformunda alınıp satılmasını sağlayacak.

Bu karbon kredileri, doğrulanmış sera gazı emisyonu azaltımlarını temsil ediyor. Borsa üzerinden ticaret, alıcı ve satıcılar için organize, verimli ve şeffaf bir piyasa sunacak.

EPİAŞ, Verra ile iş birliği kapsamında, borsa tabanlı gönüllü karbon kredisi ticaretine ek olarak, piyasa katılımcılarına farkındalık kazandırmak için atölyeler düzenleyecek.

EPİAŞ CEO’su Taha Meli Arvas, “Bu anlaşmayla, dünyada gönüllü karbon kredilerinin ilk borsa tabanlı ticaretini EPİAŞ’ta başlatmayı hedefliyoruz. Bu, karbon kredisi düzenleyen kurumların kayıt sistemleriyle entegre çalışan, ticarete konu kredilerin varlığını doğrulayan ve sorunsuz bir ticaret imkânı sunan merkezi bir karşı taraf hizmeti sunacak. Ayrıca, çevresel piyasalarımızdaki ürün çeşitliliğini artırarak piyasa katılımcılarımızın Verra kredilerine kolay erişimini sağlayacağız” dedi.

Verra İcra Kurulu Başkanı Mandy Rambharos, “Bu iş birliği, küresel alıcıların yüksek kaliteli karbon kredilerine erişimini genişletmek için önemli bir adım. Verra onaylı kredileri EPİAŞ platformuna entegre ederek, Türkiye’nin gönüllü karbon piyasasının güvenilirliğini ve şeffaflığını artırmayı, eğitim atölyeleri ile daha fazla katılım sağlamayı hedefliyoruz. Bu iş birliğinin hem piyasalar hem de Türkiye’deki iklim eylemi çabaları üzerinde olumlu bir etki yaratacağını sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.

İlk borsa tabanlı gönüllü karbon kredisi ticaretinin önümüzdeki haftalarda başlaması bekleniyor.