Endüstriyel İşletmelerin %45’i Ağ Sorunu Yaşıyor

Kaspersky‘nin “Coğrafi Olarak Dağınık İşletmeleri Yönetmek: Zorluklar ve Çözümler” başlıklı raporuna göre, endüstriyel işletmelerin %45’i her ay birden fazla kez ağ sorunlarıyla mücadele ediyor. Coğrafi olarak geniş bir alana yayılmış fabrikalar, şubeler ve kritik tesislere sahip olan bu işletmeler, altyapıdaki dağınıklık nedeniyle hem operasyonel zorluklar hem de yerel düzenlemelere uyum sağlama sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor.

Çoklu Konumlu İşletmelerde Güvenlik ve BT Zorlukları

Birden fazla konumda faaliyet gösteren endüstriyel şirketler, bilgi teknolojileri (BT) altyapısı ve güvenlik sorunları ile de sık sık baş etmek zorunda kalıyor. Raporda, üretim şirketlerinin %49’u siber güvenlik olaylarının tespit edilmesi ve çözümünü en zorlu görev olarak nitelendirirken, %46’sı güvenlik önlemlerinin izlenmesini, %42’si ise uyumlu bir güvenlik politikası oluşturmayı önemli zorluklar arasında saydı.

Rapora göre, katılımcıların %30’u düzenli olarak ağ arızaları ve yetersiz bağlantı kapasitesi gibi problemlerle karşılaştıklarını belirtirken, %38’i ayda bir ila üç kez bu sorunlarla karşılaştığını ifade etti. %28’i birkaç ayda bir, %7’si ise her hafta ağ sorunları yaşadığını aktardı.

Ağ arızaları veya kesintiler yaşandığında, katılımcıların %74’ü ağın eski haline getirilmesi için 1 ila 5 saat arası bir süre gerektiğini söyledi. %15’i bu sürenin bir saatten az sürdüğünü, %10’u ise bir iş gününe kadar uzayabildiğini belirtti. Kaspersky uzmanları, uzun süreli kesintilerin dakikada binlerce doları bulabilen mali kayıplar ve itibar riskleri yaratabileceğine dikkat çekiyor.

Ağ Güvenliği İçin Öneriler

Kaspersky, endüstriyel ağların güvenliği için Industrial CyberSecurity (KICS) gibi merkezi risk yönetimi ve güvenlik çözümlerinin kullanılmasını öneriyor. Ayrıca, OT XDR platformları, geniş ölçekte güvenlik denetimi ve uyumluluk sunarak endüstriyel işletmelerin korunmasına yardımcı oluyor.

Kaspersky Güvenli Erişim Hizmeti Edge İş Geliştirme Müdürü Maxim Kaminsky, endüstriyel işletmelerin ağ sorunlarının nedenlerini anlayarak ve zamanında stratejik önlemler alarak bu zorluklarla daha etkili bir şekilde mücadele edebileceğini belirtiyor.