Elektrikli Dikey Kalkış ve İniş Uçağı: Midnight

Elektrikle çalışan dikey kalkış ve iniş yapabilen Midnight adlı uçak, ilerleyen yıllarda taksi hizmetlerinde kullanılmak üzere planlanıyor. Bu uçak, sadece 10 dakikada 40 kilometre yol kat edebilecek kapasitede olacak.

2023 Dubai Airshow, 95 ülkeden 1400’den fazla katılımcıyı ağırlıyor. Fuarda, çeşitli ülkelerden şirketlerin geliştirdiği birçok hava aracı sergileniyor. Midnight, etkinliğin dikkat çeken araçlarından biri oldu. Tamamen elektrikli olarak geliştirilen bu uçak, 160 kilometreye kadar uçma kapasitesine sahip. Uçak özellikle 80 kilometrelik şehir içi yolculuklar için dizayn edildi.

Hız kapasitesi 241 kilometre olan bu araç, uzun süren yolculukları dakikalar içinde tamamlamayı amaçlıyor. 10 dakikada 40 kilometre yol alabilen ve pilot dışında 4 yolcu taşıyabilen araç, bagaj taşıma olanağı sunuyor. Midnight, sadece 12 dakikalık bir şarjla 32 kilometre yol gidebiliyor.

Midnight, İlerleyen Zamanlarda Taksi Olarak Kullanılacak

Uçağın helikopterden 100 kat daha sessiz çalışmasıyla bilinen rekabetçi fiyatlandırma politikası, kara yolu taşımacılığına alternatif sunması bekleniyor. Araç, bugüne kadar birçok test uçuşunu başarıyla tamamladı. Ticari hava yollarıyla benzer seviyede güvenlik sertifikasyonunu hedefleyen aracın sertifikasyon süreçleri ise devam ediyor. Farklı alanlarda özellikle yolcu taşımacılığı, kargo ve lojistik ile acil durum servislerinde kullanılması planlanan aracın, 2026’da Birleşik Arap Emirlikleri ve Hindistan’da taksi olarak hizmet vermeye başlaması hedefleniyor.

Archer’ın Kurucusu ve CEO’su Adam Goldstein yaptığı açıklamada; Midnight’ın 2025’te ABD’de sertifikasyon sürecini tamamlamasını umduklarını belirtti. Bu sürecin tamamlanmasının ardından 2026’da uluslararası düzeyde operasyonlara başlamayı planladıklarını ifade etti. Goldstein, şirketlerinin alanında dünyanın önde gelenlerinden biri olduğunu vurgulayarak, ileri seviyede mühendislik, sertifikasyon süreci ve üretim aşamalarına sahip olduklarını dile getirdi.